„Най-големият проблем преди изборите в неделя е назначаването на членове на COVID секциите. Призовавам всички политически партии да номинират и да предлагат хора, прекарали COVID-19, за членове на тези секции.“

Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров. В последните дни стана ясно, че няма желаещи, които да обслужат секциите за хората под карантина и така, макар и заявили желание, те няма да могат да упражнят правото си на глас.

„Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да имат възможност да гласуват. Това го обявих още на един от първите ни брифинги. Чисто технически няма как да се случи това и да им бъде осигурена подвижна изборна кутия“, категоричен бе Димитров.

Това е така, защото няма технологично време в последния момент избирателите, поставени в изолация и карантина в непосредствено преди вота, да бъдат отписани от списъците в секциите, в които гласуват традиционно, нито да се сформират нови СИК.

Подвижните COVID секции за карантинирани е много трудно да се каже колко ще бъдат, защото още не са образувани. 

465 са секциите за гласуване в чужбина, като повече от половината вече са получили изборните си книжа.

В 9394 секции ще има машинно гласуване. 2950 лица ще обслужат логистиката около машините за гласуване. Всички те са проверени от МВР и ДАНС, за да няма никакви съмнения.

Подвижните секции за хора с увреждания и трудноподвижни са 409. Най-малко 88 ще са секциите в болниците - колко от тях няма да са за COVID отделения ще се разбере днес и утре. Същото важи и за секциите в затворите, старческите домове.

Кандидатите за народни представители са 6895.

„35 са акредитираните български медии, с 209 журналисти, които ще отразяват изборите. Акредитираните международни медии са 5. За утре е насрочено делото за видеонаблюдението във ВАС“, каза още Димитров.

28 НПО-та ще наблюдават изборите, като към този момент не всички са получили удостоверение от „Информационно обслужване“, че не са в конфликт на интереси.

5 социологически агенции ще работят с резултатите от изборите.