България ще получи 1 151 000 дози от т.нар. ваксини на солидарността, съобщиха специално за Клуб Z от португалското председателство на ЕС.

Новината бе потвърдена от дипломатически източници в София.

Бройката е договорена днес по време на продължилото цял ден заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС през уикенда.

Дозите са част от общо 10 милиона ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех”, договорени на Европейския съвет миналата седмица. Те ще бъдат разпределени според броя на населението в страните членки и ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината.

От тях 2 854 654 са за пет държави и ще бъдат разпределени също според броя на населението. Тези страни са България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Те са поръчали най-малко дози и затова са считани за най-нуждаещи се.

„Приветствам споразумението за разпределянето на ваксините на солидарността между страните членки, което прави възможно ваксинирането най-малко на 45 на сто от населението във всяка държава до края на юни“, написа в туитър португалският премиер Антониу Коща.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.