Видеонаблюдение на броенето на бюлетините от изборите няма да има.

Това следва на практика от определение на тричленен състав на Върховния адиминстративен съд (ВАС) отпреди минути.

Делото бе инициирано от „Демократична България“, откъдето опитаха чрез Административния съд да блокират част от указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), приети на 8 февруари 2021 г.

Тричленката на ВАС фактически днес оставя без разглеждане казуса, като посочва, че внесените нови факти и обстоятества са недопустими.

Защо?

„Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април“, казват оттам.

Съдиите напомнят, че датата на изборите е била известна още с указа на президента.

На 15 март Административният съд - София-град „пусна“ видеонаблюдение на броенето и нанасянето на данните  в изборните протоколи. КЗЛД обаче обжалва акта пред ВАС. Пред върховните магистрати искането за спиране на изпълнението на указанията на ЦИК и КЗЛД е направено на практика днес за първи път - казват още оттам.

Днес един път жалбоподателите правят възражение срещу даване ход на делото, тъй като не било изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок, а и в съдебната зала Комисията за защита на личните данни поискала да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни.

Поради тези причини съдът не дава ход на делото по същество и го отлага за 14 април 2021 г., когато предметът му... ще е отпаднал.

Ето и оригиналното прессъобщение на съда:

ВАС излезе с определение във връзка с видеонаблюдението на изборите

Върховният административен съд излезе с определение във връзка с видеонаблюдението на броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите след края на изборния ден. Тричленният състав остави без разглеждане искането за спиране на изпълнението на обжалваната част от акта – съвместни указания на ЦИК и КЗЛД относно обработването и защитата на личните данни, приети на 8 февруари 2021 г. Съдът е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по същество на заявеното искане.

Такова възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Поради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите – 4 април. Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април. 

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от „Демократична България - Обединение“. 

Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София-град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд. 

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание.

В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът не даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.