СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – "С нищо не може да се оправдае анексирането на Крим и поведението на Русия в Украйна. Москва застрашава европейския мирен ред."

Острите думи са на германската канцлерка Ангела Меркел. Тя говори днес пред Бундестага по горещи теми от деня.

Меркел обвини Москва, че не зачита териториалната цялост на Украйна. Тя остро осъди прякото и косвено участие на Русия в боевете в Донецк и като цяло в Източна Украйна, което също с нищо не можело да бъде оправдано.

“Политиката на Русия погазва международното право и поставя под заплаха мирния ред в Европа”, заяви ораторката. Същевременно тя настоя за намиране на дипломатическо решение на конфликта.

“Целта е една суверенна Украйна, която да е в състояние сама да решава бъдещето си. Колкото и труден и дълъг да е пътят към тази цел, толкова и съм убедена, че това ще ни се удаде”, врече се Меркел.

Тя изтъкна, че санкциите срещу Русия все още били неизбежни.

Меркел опроверга обвиненията на опозицията, че пренебрегнала руските опасения при преговорите за асоцииране на Украйна към  Европейския съюз. Канцлерката увери, че по този въпрос е била в непрестанен контакт с президента Путин. Тя го е уверявала, че в случая не ставало въпрос Украйна да се отвърне от Русия и да се обърне единствено към ЕС.

Канцлерката подчерта и важната роля на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер в стремежа да се намери политическо решение на конфликта в Украйна.

Това беше умен ход за пресичане на слухове, че двамата имали разнобой по пътищата за решаване на кризата в Украйна. Дали е права или не, може да се съди от последвалото изказване на Щайнмайер пред Бундестага.

Той изрази мнение, че диалогът с Москва трябва да продължи, но и че отношенията с Русия трябва да бъдат преразгледани.

“Нямаме друг избор, освен да водим разговори с двете страни в конфликта, за да не остане в историята един единствен документ, приет и подписан от всички страни в конфликта – Споразумението от Минск”, заяви Щайнмайер.

Той беше още по-рязък в свое изявление днес за националното радио - Дойчландфунк: “Петербургският диалог не бива да се превръща в Берлински монолог!”

Петербургският диалог бе инициатива на ексканцлера Герхард Шрьодер и на Владимир Путин при първия му президентски мандат – годишни срещи в Санкт Петербург при участието на лидерите на Германия и Русия, министри и бизнесмени от двете страни.

В пленарната зала днес упреци към Меркел отправи и крайната левица.

“Канцлерката Меркел въвлече Германия в ново издание на студената война, което заплашва мира в Европа”, отсече шефката на парламентарната фракция на посткомунистите Сара Вагенкнехт и продължи: “Предупреждавате за опасност от световен пожар, но вие сте сред онези, коитои търчат с кибрит в ръка”.

Според Вагенкнехт наложените санкции спрямо Русия, на които Меркел държи, представлявали никому ненужна икономическа война.

Канцлерката не сметна за нужно да отговаря на нападките на крайната левица.