Двубоят "Кадис" - "Валенсия" (2:1) от испанската Ла Лига беше прекъснат за около 20 минути в 32-рата заради оплакване за расистка проява.

Муктар Диахаби от тима на гостите заяви, че Хуан Кала е изрекъл думи за цвета на кожата му. 

Дотам се стигна след единоборство между двамата и "размяна на любезности" секунди след това. Последва гневна реакция на Диахаби, който тръгна да напуска терена, а съотборниците му го последваха.

"Прилепите" се прибраха в съблекалнята, а тимът на "Кадис" също направи това, след като остана без опонент. Резултатът бе 1:1. Срещата се доигра и "Кадис" спечели с 2:1 с победен гол в 88-ата.

"Диахаби ни каза, че е чул рисистка обида по свой адрес, така ние всички решихме да спрем да играем, заяви Хосе Гая пред "Мовистар". - Казаха ни, че ако не продължим, ще загубим служебно, а може да ни отнемат и още точки. Диахаби ни помоли да доиграем срещата без него, тъй като той не е в състояние да излезе на терена отново. Казахме му, че няма да го направим без него, защото го подкрепяме. В крайна сметка бе решено да продължим, а той беше заменен."

"Валенсия" осъди расизма с официална позиция. В нея се казва, че решението отборът да доиграе мача е, за да защити честта на клуба.

Гая добави, че е сигурен във вината на Кала, а други играчи на "Валенсия" обявиха, че са чули думите му към Диахаби.

Ла Лига и Испанската футболна федерация разглеждат случая. Изчакват се докладите на съдиите и делегата. Ако се докаже, че играчът на "Кадис" е използвал расистки обиди, той и клубът ще понесат тежки наказания, съобщиха двете организации.