Първите опити с ваксина срещу ебола върху хора показват добри резултати, съобщава Би Би Си. 20 доброволци са били имунизирани в САЩ, като учени от Националния институт по здравеопазване (НИЗ) определят резултатите като "обещаващи".
Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine. Нито един от участвалите в изследването не е получил странични ефекти, а във всички са открити антитела срещу вируса.

Доктор Антони Фауси от НИЗ казва:

За ниво на безопасност и възможност да се постигне подобаващ имунен договор, можем да наречем този опит квалифициран успех, дори че сме още в началната фаза на изследването.

При опитите е установено, че в седем от хората, получили високи дози от ваксината и при двама от тези, при които тя е била преложена в ниски, са произвели Т-клетъчен имунен отговор, което е важна стъпка в защитата срещу вируса на ебола.
Ваксината е използвала грипен вирус от шимпанзе, който е бил генетично модифициран, за да носи със себе  си незаразен протеин от ебола.

В момента вървят четири проекта за създаване на ваксина срещу ебола. Разработватана в САЩ ваксина е бивалентна – срещу щамовете "Судан" и "Заир", като последният е виновник за последната епидемия от болестта. Опити за създаване на моновалентна ваксина само срещу "Заир", се правят в Оксфорд, Мали и Швейцария.

Според д-р Фауси в следващите фази на проекта ваксината ще бъде използвана на място в западна Африка.