Докато от няколко дни цялата държава се интересува само от изминалите парламентарни избори на 4 април и бъдещия пасианс, който партиите трябва да наредят, за да излъчат кабинет, един друг избор - почти също толкова важен, вече бе направен. Държавата обяви кои ще са нейните представители в ръководството на Българския енергиен холдинг - може би най-важната структура в родната енергетика. 

Това са бившият председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини "Марица Изток". Сега един от тях ще стане следващият изпълнителен директор на БЕХ. 

Преди това обаче трябва да бъдат избрани още двама членове на борда, които ще бъдат посочени от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Причината - по закон членовете на борда на директорите трябва да бъдат поне петима души. 

Почти сигурно е обаче, че новият шеф ще бъде от квотата на държавата, както е и почти сигурно, че това ще бъде именно бившият депутат на ГЕРБ Валентин Николов. Той напусна групата на най-голямата партия и парламента преди месеци, когато и обяви, че смята да се кандидатира за поста официално. 

Важното е, че рокадата идва точно преди съставянето на нов кабинет и новите мнозинства в Народното събрание, което ще лиши евентуалното ново ръководство на страната да избере с кого да работи през следващите три години, колкото е мандатът на шефовете на БЕХ. А от опит знаем, че отзоваването на изпълнителен директор в държавно дружество по политически причини не е особено лесно. 

Още по-странно е това бързане, имайки предвид, че Жаклен Коен, който ръководеше БЕХ, подаде оставка още през миналия август. Конкурсът за новите длъжности се забави и реално старото ръководство продължи да води холдинга. 

Българският енергиен холдинг е най-голямото държавно дружество в сектора и от решенията на неговия директор зависят операциите в ключови структури като АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз", "Булгаргаз", Националната електрическа компания, ТЕЦ "Марица Изток-2". Или казано просто - цялата българска енергетика. Изпълнителният директор на БЕХ е с ранг на министър и втори човек в цялата система. 

Иначе - Валентин Николов, вероятният нов шеф на дружеството, има по-скоро добро реноме сред експертите в областта. Той е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", а докато бе председател на енергийната комисия се смяташе за човек, който може да постига компромиси с различните фактори в енергетиката. 

Именно затова се предполага и че едва ли ще има бунтове срещу неговото назначение, въпреки начинът, по който то се случва.