Идеята е ужасяваща дори само да си я помислиш.

Дрон с ядрено торпедо пълзи по океанското дъно, плъзва се под бреговата противоракетна отбрана и детонира с катастрофален ефект близо до Ню Йорк.

Огромна водна стена се издига от морето, помитайки града, заличавайки всичко след себе си и оставяйки района, наводнен с токсична радиоактивност.

Това пише британският "Дейли мейл" в обширна статия за най-новото руско ядрено оръжие.

Когато разкри плановете за последния си военен кошмар преди няколко години, всички смятаха, че Владимир Путин блъфира.

Със способна да опустоши огромен участък от бреговата ивица с мултимегатонна бойна глава, торпедото Посейдон 2M39 ще създаде верига от смъртоносни радиоактивни цунами, които магат да разрушават градове, оставяйки ги необитаеми в продължение на десетилетия.

Това „ядрено оръдие на Страшния съд“ или „торпедо от Апокалипсиса“ изглеждаше просто вид супероръжие, с което руският лидер би мечтал да стресне противниците си и да ги подчини на волята си.

По това време американски представители и експерти по отбраната го отхвърлиха като фантазия.

Но сега мрачната истина се появи заради топенето на ледовете на Арктика: Русия наистина разработва Посейдон.

Най-малко три подводници, пригодени да носят огромните торпеда, вече се тестват в Арктика, където режимът на Путин изгражда зловещо военно присъствие.

Някога регионът е бил заледен и невъзможен за корабоплаване, но ледът се топи и е от решаващо значение за икономическия план на Русия да отвори и контролира северен корабоплавателен път от Европа до Азия.

Постепенното изчезване на ледената преграда разкри и военната уязвимост на някога непроницаемата северна граница на Русия.

Путин иска торпедата 2М39 да бъдат разположени в Арктика до лятото на 2022 г. и според съобщенията на руските медии е поискал от министерството на отбраната да го информира отблизо за тестовете, започнали през февруари и които ще продължат тази година.

Съществуването на 2M39 беше разкрито за първи път - според съобщенията умишлено - от руски генерал през 2015 г., който беше заснет в разговор с Путин, докато му показва планове за предполагаемо строгосекретно оръжие.

Три години по-късно Путин обяви, че Русия разработва торпедото в бомбастична реч, в която анимирани изображения показват ядрени бойни глави, падащи върху САЩ

Докато скептиците отхвърлиха Посейдон като „хартиен тигър“, някои отбранителни експерти настояваха, че просто има твърде много доказателства, че този проект е бил абсолютно сериозен.

Те посочиха доказателство, че Москва прави скъпи преустройства на подводници, като им големи подводни люкове вместо конвенционални торпедни тръби, така че да могат да изстрелват такива огромни ракети.

Сега малцина вярват, че Посейдон е мит, въпреки че точните възможности и осъществимост на такова мега-торпедо остават обект на интензивен дебат.

През 2019 г. в YouTube беше публикувано очевидно безобидно видео на руски океанографски изследователски кораб, завършващ морските изпитания край Арктика.

Наблюдателни военни експерти забелязаха на палубата му торпеда Посейдон, което предизвика спекулации, че оръжието е проектирано да бъде изстреляно от морското дъно - върху което може да бъде спуснато отстрани на кораба - както и от подводница.

Тази опция, която избягва риска подводницата да бъде засечена и унищожена, преди да бъде изстреляно торпедото.

И тъй като на борда му има собствена "електроцентрала" - всъщност то действа като подводен дрон - обхватът на торпедото е почти неограничен, въпреки че някои го изчисляват на 10 000 километра.

Това, което се знае със сигурност е, че Посейдон е най-голямото торпедо, строено някога.

Снимка АП 

С диаметър повече от 1,8 метра фута и дължина почти 20 метра, дистанционно управляемото оръжие е 30 пъти по-голямо от стандартното тежко торпедо и се  предполага, че тежи 100 тона.

Той е както с ядрено въоръжение, така и с ядрено захранване. В сравнение с междуконтиненталните балистични ракети е вероятно да бъде относително бавно, защото са му необходими часове да достгне целта.

Предполага се, че развива скорост до 130 километра в час, като се задвижва от помпа, която изхвърля струя вода.

Западните експерти се съмняват в твърденията на Русия, че то може да се движи с повече от 190 километра в час под вода, като твърдят, че технологията, необходима за тази скорост, ще го направи лесно откриваемо.

И именно откриваемостта - или липсата на такава - е ключът към ужасяващия потенциал на това оръжие. Той има предимството на пълната невидимост, когато се плъзга близо до морското дъно, за да премине ракетната отбрана. Руски източници определят торпедата като практически неудържими.

Миналия ноември Кристофър А. Форд, тогава помощник държавен секретар на САЩ за международна сигурност и неразпространението на ядрените оръжия, описа Посейдон като създадено да „залее американските крайбрежни градове с радиоактивно цунами“.

Идеята за гигантско ядрено торпедо, способно да създава такива вълни, е била изследвана в САЩ още преди Студената война. Проучванията на американския флот през 50-те и 60-те години на миналия век обаче стигат до заключението, че по-голямата част от енергията на мегавълната се разсейва, когато се удари в континенталния шелф, преди да достигне брега, така че те се смятат за далече от идеални оръжия.

Посейдон е бил първоначално описван с ядрена бойна глава от 100 мегатона - по-голяма дори от въздушната "Цар Бомба", най-мощното ядрено оръжие, тествано някога.

С този вид полезен товар експлозията може да доведе до гигантско цунами далече от брега, което означава, че Посейдон дори няма да има нужда да се доближи до взетия на прицел град, за да го унищожи.

Според ТАСС, руската държавна информационна агенция, обаче, военните в страната сега казват, че тези торпеда ще бъдат снабдени с далече по-малка, двумегатонна ,бойна глава. Тя все пак е 133 пъти по-мощна от бомбата, хвърлена върху Хирошима на 6 август 1945 г. Тя все още е силно опустошителна, но според някои експерти е малко вероятно да създаде цунами в морето.

Анализатори на отбраната казват, че подводниците са единственият реален инструмент, с който Кремъл има надежда да изравни играта с военно превъзхождащите ги САЩ.

Сега няма съмнение, че Посейдон съществува, експертите прогнозират, че той ще бъде използван за „плашене“ на Запада и вероятно ще бъде използван като разменна монета в преговорите за контрол на оръжията.