Франция ще отвори архивите за Руанда на бившия френски президент Франсоа Митеран, като част от усилието да се разбере по-добре ролята й в африканската страна по време на геноцида от деветдесетте години на миналия век. Това обяви канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, цитирана от БТА.

Решението да бъдат направени за свободен достъп архивите от 1990-1994 г. цели да създаде условия за разбиране на ролята на Франция в Руанда.

"Франция се присъединява към народа на Руанда във възпоминанието на геноцида на тутсите и изразява своето съчувствие и солидарност с онези, които са го избегнали и към семействата на жертвите", се казва в изявлението на канцеларията на Макрон.

Франция също така ще отвори и архивите на бившия френски премиер Едуар Баладюр, както и документи, цитирани в неотдавнашен доклад за геноцида в Руанда.

Миналия месец комисия, учредена от Макрон, заключи, че Франция е била заслепена от колониалното си поведение в Африка за събитията, довели до геноцида и че следователно носи сериозна и тежка отговорност. Но в доклада, наброяващ близо 1000 страници, комисията все пак оневини Франция в съучастие в геноцида.

Между април и юли 1994 г. около 800 0000 души бяха избити, повечето етнически тутси, но също и умерени хуту, в Руанда.

След геноцида критици на ролята на Франция казаха, че тогавашният президент Митеран не е успял да предотврати кланетата или дори, че той е подкрепял оглавеното от хуту правителство, което е организирало масовите убийства.