Водещи евродепутати настояха председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да дадат в пленарната зала обяснение за „Дивангейт“, пише „Политико“.

Това название получи посещението на двамата ръководители в Турция на 6 април. Тогава президентът Реджерп Ердоган осигури кресло само за Шарл Мишел. А Фон дер Лайен първо бе оставена да стои права, а след това – пратена да седи на диван встрани.

Инцидентът засенчи причините за срещата – подновяването на сътрудничеството с Анкара по въпроси като миграцията и осъвременяване на митническия съюз.

Сега редица евродепутати искат повече яснота около самото посещение.

Ираче Гарсия – председател на политическата група на социалистите, настоява за дебат по въпроса в Европейския парламент.

Същото ще поиска и Манфред Вебер, който оглавява групата на Европейската народна партия (ЕНП). Според него посещението на лидерите на ЕС в Анкара се е превърнало в символ на разединение, тъй като Шарл Мишел не е защитил Урсула фон дер Лайен. Вебер се интересува също така дали на срещата Анкара е получила някакви обещания от страна на Брюксел. В ЕНП са особено обезпокоени дали Европа е поела някакви ангажименти относно визите или митническия съюз, без да бъде налицце промяна на поведението на Турция в Източното Средиземноморие, към Кипър и по външните граници на ЕС.

От либералната група „Обнови Европа“ (част от нея са тримата български евродепутати от ДПС) пък настояват за дебат за отношенията с Турция, човешките права и Истанбулската конвенция. Миналата седмица Анкара обяви излизането си от споразумението.

Мишел – президент, Фон дер Лайен - премиер

Фон дер Лайен не може да повярва, че няма къде да седне.

 

Същевременно от Съвета на ЕС обясниха как се е получил протоколният гаф при посещението на Мишел и Фон дер Лайен.

Ден преди визитата – на 5 април, е имало подготвителна среща между протокола на Ердоган и представители на ЕС. Там са присъствали хора от протокола на Съвета. От делегацията на ЕС, организирала срещата, е бил само отговорник за регионалната сигурност. Присъствал е и човек от охраната на Фон дер Лайен. Но не е имало представител на протокола на Комисията.

На европейските представители бил отказан достъп до стаите за срещи и трапезариите въпреки молбите им. Мотивът бил, че помещенията са твърде близо до кабинета на Ердоган.

„Ако стаята за среща на 4 очи бе огледана, щяхме да кажем на нашите домакини, че би било учтиво да заменят дивана с две кресла за председателя на Европейската комисия“, се казва в обяснението.

Шарл Мишел настоял Фон дар Лайен да бъде включена в снимката на срещата.

От службата обясняват, че винаги са следвали реда на протокола, установен от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Протоколът за трети страни (такава е Турция) прави отчетлива разлика между статутите на държавния глава, заеман от председателя на Европейския съвет, и на министър-председател, заеман от председателя на Европейската комисия.

И вероятно това е причината за проблема.