Принц Хари се завърна в Обединеното кралство, за да присъства на погребението на покойния си дядо принц Филип, съобщи Ройтерс.

36-годишният Хари пристигна от Калифорния във Великобритания, а съпругата му Меган Маркъл, която очаква второто им дете, не придружава съпруга си поради напредналата си бременност.

Той е кацнал на летище „Хийтроу“ с полет от Лос Анджелис и вече е под карантина.

Това ще бъде първият път, в който принц Хари ще се срещне с членовете на британското кралско семейство след интервюто на Опра Уинфри.

Принц Филип почина в петък сутринта в замъка Уиндзор на 99-годишна възраст. Той беше женен за кралицата от 73 години.

Погребението ще се състои в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор на 17 април. Церемонията в Уиндзор, която ще бъде излъчена по телевизията, ще бъде в тесен семеен кръг поради ограниченията, свързани с коронавируса. Тя ще бъде предшествана от национално едноминутно мълчание.

Само 30 души, без съмнение четирите му деца (Чарлз, Анна, Андрю и Едуард), внуците му и други близки ще присъстват на погребението, съобщи Франс прес. Британският премиер Борис Джонсън няма да бъде сред гостите, за да даде възможност на повече членове на кралското семейство да се сбогуват с принц Филип, съобщи Даунинг стрийт.

Точният списък с присъстващите на церемонията се очаква да бъде разпространен на 15 април. Програмата на погребението въпреки промените, свързани с пандемичната обстановка, до голяма степен отразява личните желания на херцога, допълни говорителят на двореца. 

Погребението на принц Филип ще бъде само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която на 21 април навършва 95 години.

Престолонаследникът принц Чарлз отдаде в събота почит на своя „скъп татко“ Филип и каза, че той липсва много на кралското семейство, предаде Ройтерс.

„Както можете да си представите, баща ми ни липсва на мен и семейството ми страшно много“, каза Чарлз, най-големият син на Елизабет и Филип.

„Моят скъп татко бе много специален човек, който според мен щеше да бъде смаян от реакциите и трогателните неща, които бяха казани за него. Нашето семейство е изключително благодарно за всичко това. То ще ни крепи в този особено тъжен момент, когато понесохме такава загуба“, добави той.