Президиумът на германския Християндемократически съюз подкрепи днес кандидатурата на своя председател Армин Лашет за канцлер. Изборите в Германия ще се проведат през септември и тази седмица трябва да стане ясно кой е кандидатът на консерваторите.

Двама са съперниците за кандидат за канцлер на консервативната коалиция между ХДС и ХСС – това са председателят на християндемократите Армин Лашет и премиерът на Бавария и лидер на ХСС Маркус Зьодер. Днес президиумът на ХДС подкрепи Лашет за кандидат-канцлер. Маркус Зьодер от своя страна заяви вчера, че ако християндемократите го подкрепят, той е готов да се бори за поста, но ако не му дадат подкрепата си, коалиционната им работа ще остане по същия начин.

Президиумът на ХДС застава зад Армин Лашет без изключения, всички са гласували за на днешното му заседание, заяви преди малко премиерът на Хесен Фолкер Буфие. Засега обаче няма окончателно решение кой ще е официалният кандидат.

„Помолихме Армин Лашет да обсъди кандидатурата и с Маркус Зьодер“, посочи още Буфие.

Зьодер обаче има по-голяма подкрепа сред електората – близо 37% от германците смятат, че той е по-подходящият канцлер, докато за Армин Лашет биха гласували под 14%. Освен избирателите зад Зьодер биха застанали дори и части от християндемократите – берлинската фракция на партията днес обяви, че предпочита него за кандидат.

Очаква се яснота кой е кандидатът на консерваторите да има тази седмица.