В северния американски щат Минесота снощи избухнаха нови расови безредици, докато съд в щатската столица Минеаполис гледа делото на полицай, обвинен, че е задушил до смърт чернокожия Джордж Флойд преди година.

Полицията трябваше да използва сълзотворен газ и да наложи вечерен час в градчето Бруклин сентър, на север от Минеаполис, за да разпръсне демонстрантите, които излязоха по улиците, след като полицай застреля чернокож младеж при негов опит да избяга при задържане.

Според информация, публикувана от местните власти, 20-годишният Донт Райт бил спрян с автомобила му за проверка, която установила, че за него има издадена, но неизпълнена заповед за арест.

Полицай стрелял по Райт, когато той, очевидно отказвайки да се подчини, се върнал в колата си я подкарал. Автомобилът с простреляния водач се движил през няколко пресечки, докато се удари в друго превозно средство.

Стотици протестиращи, скандиращи името на Райт, се събраха пред полицейското управление в Бруклин сентър в неделя вечер, принуждавайки служителите на реда, в пълна защитна екипировка, да образуват кордон около сградата, съобщи Би Би Си.

Някои от демонстранти носеха знамена на движението "Животът на черните има значение", отбелязва Асошиейтед прес.

Губернаторът на щата Тим Уолц написа в Туитър, че се моли за семейството на Райт, "докато нашият щат оплаква живота на още един чернокож човек, взет от правоналагащите органи".

Протестиращите скачаха върху полицейските автомобили и хвърляха камъни по полицейското управление, предаде още АП. 

Смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май 2000 г. отприщи вълна от расови протести в цялата страна, каквито САЩ не са виждали от 60-те години на миналия век. Някои от тях се изродиха в насилие, разбивания на магазини и грабежи. Тогавашният президен Доналд Тръмп извика Националната гвардия и военните във Вашингтон, за да усмири протестите в тяхната кулминация.

Подобни сцени се повториха в Бруклин сентър, предаде АП. Двадесет магазина в местен търговски център са били разбити в нощта на неделя срещу понеделник.