България не може да иска отпадане на америкаските визи за нейни граждани в рамките на провеждащите се в момента преговори по споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ.

Това заяви днес говорител на Европейската комисия след молба на Клуб Z да коментира вчерашното изявление на икономическия министър Божидар Лукарски, че страната ни ще блокира споразумението, ако САЩ не отменят визовия режим за българи.

"Това е двустранен въпрос, които не влиза в продължаващите преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции", каза Даниел Росарио, говорител по въпросите на търговията в Европейската комисия, цитирайки официалното название на бъдещото споразумение.

Вчера Лукарски заяви, че страната ни иска като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ. "Визовият режим е частно искане на България, което заложихме в позицията на страната ни по време на Съвета", беше цитиран да казва Лукарски от Investor.bg.

Той участва в Съвет на министрите на търговията на ЕС в Брюксел миналата седмица, където преговорите по споразумението бяха основна тема.