Григор Димитров победи Ян-Ленард Щруф (Германия) в откриващия кръг на турнира от Мастърс 1000 в Монте Карло - 6:3, 6:4. Това бе първи мач на клей за българина за годината.

Следващият му съперник е Жереми Шарди, а нататък е възможно да срещне най-добрият на "червената" настилка - Рафаел Надал.

Димитров допусна първия пробив в двубоя и се оказа догонващ за 1:3. След това обаче взе подаването си, върна брейка и влезе в серия, донесла му спечелване на първия сет с 6:3.

В началото Димитров показа нервност и прибързаност в точките, което е логично, предвид факта, че наскоро смени твърдата настилка с по-бавната. Положително е, че бързо отговори след негативния развой, стабилизира сервиса си и заигра по-агресивно.

Това извади Щруф от комфортната му зона и германецът започна да греши по-често. При 5:3 той трябваше да догонва от 0:30 на началния си удар, но го направи без да трепне.

Един пробив пък се оказа достатъчен във втората част. След равностойното начало той дойде за 3:2. В следващия гейм Димитров се изправи пред трудности в затвърждаването, но наложи волята си. Последваха две размени - 6:4 и 2:0.

Григор поведе на Щруф в мачовете помежду им с 3:2. Петият им двубой трябваше да се играе снощи, но дъждът наложи промени в програмата.