Прокуратурата се похвали с разбита организирана престъпна група (ОПГ), действала против избирателните права на гражданите. Тя се е финансирала от човек, който пребивава в страна извън ЕС и който пращал големи количества пари до Турция, които били прекарвани с "мулета" през границата у нас.

Дадената днес допълнителна информация, че българският шеф на бандата е "поддържал връзка по телефон с неформален лидер на партия", едва ли оставя съмнение за кого става въпрос... 

Макар да възникнаха повече въпроси отколкото отговори от изявлението на обвинителите, стана ясно, че бандата в България се е състояла от лидер организатор, друг човек - който е бил същинският кандидат депутат на сегашните избори, освен него - от бивш кандидат за евродепутат, който е и бивш зам.кмет, а сега - общински съветник. Четвъртият пък е "лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население".

Интересно е, че организаторът, който притежава хотелски комплекс, метанстанция и кабена телевизия "провел множество конспиративни срещи" в различни райони на страната - от София и Пловдив, до Петрич.

И също така - "получавайки парите, той следвало да ги разпределя между участниците", обявиха днес на брифинга, даден от 3 дами от прокуратурата - Сийка Милева, шефката н СГП Илиана Кирилова  и говорителката и прокурор - Антоанета Панчева.

Способите на действие били три - издирвали лица с влияние в махали с ромско население, като в различни райони се оферирали различни суми – някъде до 80 лв. на глас, другаде - по 20-30 лв. 

Ромите гласували по системата "индианска нишка: гласоподавателят пуска пълна бюлетина, а празната предава на застъпника, който я попълва и я предава на следващия "техен" гласоподавател.

Втора е била "корпоративната схема" - на собственици или управители на фирми са обещавани облаги и дори печелене на европроекти, срещу това да уговарят своите служители да гласуват под строй за въпросната партия.

Сийка Милева даде пример с шефа на завод за перилни препарати в Пловдивско, който се е срещал с член на ОПГ.

Третата схема е чрез официалните застъпници – на всеки застъпник на партията се заплащало допълнително 100 лв. а той следва да отведе до урните 3-ма гласоподаватели.

Според Панчева при обиските са открити тефтери, списъци с лични данни, мобилни телефони, лаптопи... А макар да е тръгнало под района на РП Пловдив, разследването е преместено в Софийска градска прокуратра, защото има обвинен човек с имуниет - кандидат депутат.

Общо от групата в ареста са организаторът-шеф и двама участници. Един е освободен с най-леката мярка "подписка", която прокуратурата протестира в момента.

По наложиа се вече традиция държавното обвинение е приготвило и атрактивна презентация на видео: