Посолството на Франция в Пакистан препоръча на френските граждани и фирми временно да напуснат страната поради "сериозни заплахи" за френските интереси там, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Поради сериозните заплахи за френските интереси в Пакистан се препоръчва на френските граждани и френските фирми временно да напуснат страната", заяви посолството, обръщайки се към пребиваващите в Пакистан французи.

В Пакистан тази седмица имаше съпроводени с насилие антифренски демонстрации. Радикалната ислямистка партия Техрик-е-Лабаик Пакистан (ТЛП) в началото на седмица блокира частично два от най-големите градове - Лахор и Карачи, както и столицата Исламабад с настояване да бъде изгонен посланикът на Франция. При сблъсъци в тези протести бяха убити най-малко двама полицаи.

Привържениците на ТЛП са разгневени от ареста в понеделник на лидера на партията Саад Ризви, няколко часа след негов призив за шествие в Исламабад на 20 април с искане за експулсиране на френския посланик.

ТЛП поиска посланикът на Франция да бъде изгонен, след като френският президент Еманюел Макрон защити правото да се рисуват карикатури в името на свободата на словото. Макрон говори по тази тема на церемонията в памет на учителя Самюел Пати, убит на 16 октомври, защото показал сатирични рисунки в час по общество и право по време на дискусия по повод повторното публикуване на карикатури на пророка Мохамед в седмичника "Шарли ебдо".

Пакистанското правителство заяви, че има намерение да забрани ТЛП, която и миналата есен организира съпроводени с насилие демонстрации срещу Франция.