Администрацията на Изправителна колония-2 е заплашила затворения там руски опозиционер Алексей Навални, че ще започне да го храни принудително, ако не прекрати започнатата от него преди повече две седмици гладна стачка, съобщи самият той в социалните мрежи.

Навални започна гладната стачка на 31 март с искането да бъде прегледан от независим лекар за болки в гърба и загуба на чувствителност на крайниците, от които се оплаква повече от месец.

"Тази сутрин жена полковник застана над мене и каза: Вашата кръвна проба показва сериозно влошаване на здравето и на риска. Ако не се откажете от гладната си стачка, ние сме готови да преминем към принудително хранене сега", написа опозиционерът в профила си в Инстаграм.

Той смята, че властите са готови да го хранят принудително, защото ако изпълнят искането му, независим преглед може да покаже, че болките и изтръпванията са следствие от опита да бъде отровен миналия август, заради който той се лекува пет месеца в Германия, част от които беше в кома.

"Те се страхуват, че ще се изясни, че настъпващата загуба на чувствителност на крайниците може да бъде свързана с отравянето - пише Навални. - С това, старото. Или с някакво ново, вече не се учудвам".

За да бъде хранен принудително, трябва да го вържат с усмирителна риза и да наливат течна грана в гърлото му със сонда.

"Силно ми се вие свят, но още ходя благодарение на вашата подкрепа. Благодаря", пише Навални на привържениците си.

Той е бил отровен с бойното отровно вещество новичок, което беше открито в организма и по дрехите му при изследванията му в Германия и потвърдено от независими лаборатории във Франция и Швеция.

Опозиционерът в момента е в лечебницата на колонията близо до Покров, Владимирска област, на 85 километра източно от Москва. Там го преместиха след медицински преглед от затворнически лекар, който установи, че Навални страда от хернии и протрузии. 

Критикът на президента Владимир Путин беше арестуван веднага, след като кацна със самолет на летище Шереметиево край Москва на 17 януари т. г. при завръщането му от лечението в Германия.

Руски съд трансформира в ефективна негова условна присъда за измама от 2014 г. Причината - не се явявал за задължителни регистрации във Федералната служба за изпълнение на наказанията, съгласно изискванията на изпитателния му срок, докато бил в Германия.
 
Европейският съд по правата на човека в Страсбург беше обявил условната присъда на Навални за незаконна и наредил на Русия да му изплати обезщетение. Съдът в Москва отказа да изпълни решението на съда в Страсбург, макар то да е обвързващо за Русия, защото тя членува в Съвета на Европа.