Снимката на седналата сама Елизабет Втора в събота по време на опелото на съпруга ѝ принц Филип обиколи света.

Съпругът на британската кралица почина на 99-годишна възраст.

Облечена в черно и с черна маска с бял кант, тя изслуша траурната церемония в параклиса "Сейнт Джеймс", датиращ от 1475 година. Кралицата остана отделена от останалите присъстващи заради правилата по време на пандемия. Но тя и за първи път след близо 75 г. седеше на обичайното си място сама без съпруга си принц Филип, отбеляза "Гардиън".

Принц Уилям и принц Хари

 

"Тя никога не е изглеждала толкова самотна", допълва изданието.

Едва 30 опечалени бяха допуснати на церемонията в замъка Уиндзор, където кралицата се изолира заради пандемията, пише БТА.

Службата започна с влизането на Кентърбърийския епископ Джъстин Уелби в параклиса, а след него бе внесен ковчегът с тленните останки на принц Филип под звуците на химна "Аз съм възкресението и животът".

"Днес сме се събрали в параклиса "Сейнт Джордж", за да предадем на Бога душата на неговия слуга, принц Филип, херцог на Единбург", каза деканът на Уиндзор Дейвид Конър.

"Той ни вдъхновяваше с непоклатимата си лоялност към нашата кралица, със службата си към нацията и Общността на народите, със смелостта, силата на духа и вярата си", продължи Конър.

След националната минута мълчание, принцовете Уилям и Хари заеха местата си на срещуположните страни на параклиса, като между тях остана надгробната плоча на крал Хенри Осми Тюдор.

След службата двамата излязоха заедно от параклиса и бяха видени да разговарят, допълва ДПА.

Принц Хари изглежда благодари на Кентърбърийския архиепископ, преди да заговори с Кейт Мидълтън. Принц Уилям застана от другата му страна и двамата братя продължиха да вървят заедно, разговаряйки спокойно. Отношенията им са обтегнати през последните месеци, но те изглеждаха приятелски настроени един към друг по време на службата.