"Тук прозира патерналистичната държава."

Така накратко Ивайло "Нойзи" Цветков обясни пред бТВ случващото се между парламента, Бойко Борисов, ГЕРБ, както и казаното на вчерашната пресконференция от премиера в оставка.

Преди него политологът Страхил Делийски коментира:

"Властването на Борисов опубличности вулгарността. Сега това опубличностяване на вулгарността е напът да опубличности агресията. Казано просто - това е напът да му се върне."

Той обаче отбеляза, че с агресия не вярва да стигнем много далеч като общество.

На свой ред Нойзи Цветков напомни, че това не е само българска тенденция - и даде пример с вълната от националпопулизъм навсякъде, включително и в Европа.

Той каза, че у нас се подхожда с предразсъдък, разделяйки се на лагери за пореден път, а това е изключително контрапродуктивно.

"Ще се опитам да обясня защо - защото то става нещо като ехо фрагмент на така наречения когнитив байъс (cognitive bias - бел. ред) - предразсъдъкът, който ти пречи да разбереш отвъд първото ниво. В скоби да кажа - нещо, което е според мен много по-опасно от вулгаризацията, за която Страхил говори. 

Това го наричам аз - диктатурата на първото ниво. Всичко, което започва - леко да се опитва да се изкатери над първото ниво, то бива изтласквано по някакъв начин. Защо? Защото - видите ли - нямало да бъде разбрано от масата. Това важи и за шоубизнеса, и за политиката."

Явно водещите се объркаха и отбелязаха, че в демокрацията говори за диктатура. Наложи се Цветков да обяснява, че "диктатура на първото ниво" е в съвсем културологичен смисъл - не в политически.

"Това е вид корупция на масовото съзнание - разучване от нещо вече научено, според мен.

И това - в целия дискурс, политически, на който сме свидетели в последните 10-ина дни - това е големият проблем. И това не се доразбира особено от т. нар. нови партии (колко са нови е отделен въпрос... Но някои без съмнение) - че политиката трябва да излезе от метаполето на шоуто. Защото политиката първичната й функция - да не кажа цялата - е да решава съдби, а не да ни забавлява."

 По повод прогнозите, че при нови избори резултатите биха били същите, Нойзи каза, че не е привърженик на гадателството.

"Ние хубаво си анализираме по телевизията, но вероятно някъде зад параваните, зад кулисите текат някакви уговорки вече за нови избори. И вероятно минаване през служебен кабинет", прогнозира обаче той.

На въпрос кога ще стане това, отговори, че "те вече трябва да минат през движениета, както казват англичаните". Иначе казано - да си изиграят танца с връчването на мандатите.