Ако "Има такъв народ" реши да състави правителство, то то се очертава като правителство на малцинството.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов след консултациите на представителите на партията с президента.

„Има такъв народ“ е втората формация след ГЕРБ, с която Румен Радев днес провежда консултации преди връчването на мандата за съставяне на правителство.

"Ние в коалиция с партиите от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите", заяви Йорданов.

Тоест - ако от формацията решат да правят кабинет, то ще преговарят с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", макар БСП също да заяви подкрепа и то без да иска участие в правителството. Такава предложи и ДПС, дори и ГЕРБ - с "дежурни депутати" и като "символна подкрепа".

Заедно трите партии обаче имат 92-ма депутати - при изискуеми за парламентарно мнозинство минимум 121. 

Но дали ИТН ще опита да реализира мандата, който се очаква да дойде при нея заради отказа на всички останали в парламента да подкрепят правителство на първата политическа сила - ГЕРБ, пак не стана ясно. 

"Отговор ще ви дам, когато мандатът стигне до нас. Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите", заяви Йорданов по този въпрос.

Опит

"Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случва. Това ще го кажете вие. Отговорността идва при вас и се надявам днес да чуя вашите намерения и готовност да съставите правителство, при какви условия и каква е вашата граница на компромис. Какви условия и форма на подкрепа ще поставят пред останалите в парламента".

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Има такъв народ“ още в началото на срещата.

Така на практика и Радев поиска да узнае какви са намеренията на хората на Станислав (Слави) Трифонов. Но оказа се – неуспешно. Или поне отговор не бе даден пред медиите.

„С гласа си българските граждани отредиха изключително важна роля на вашата партия. Предизвикателствата са огромни и това налага правителство с устойчива парламентарна подкрепа и то съвсем скоро“, подчерта Радев при встъпителното си слово. "Така че вашата роля е огромна и очакванията към вас ще растат", допълни президентът.

После говори и за „стила“ на новото Народно събрание, като изрази надежда „всички в НС да са на висотата на очакванията на гражданите“ – в т.ч. като мъдрост и като поведение и от парламентарната трибуна.

"В момента фокусът на работа е върху важни закони, но другата важна сфера е съставянето на правителство“, посочи пак държавният глава.

Думата взе зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов. И посочи, че в партията били „щастливи, че президентската институция спазва законите и не тълкува конституцията, както други го правят“ (очевидно визирайки ГЕРБ). 

„И ние така мислим да направим – да спазваме законите. Ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим ние в така създалата се ситуация“, лаконичен бе той.

И с това публичната част от срещата приключи.