Хората с първа доза на ваксината на "АстраЗенека" ще имат право на избор - дали да си сложат и втората доза от същия производител, или да се спрат на иРНК препарат. С изключение на жените под 60 г., които са в риск от тромбози и/или имат тромбоцитопения. Ако има смесване на ваксините за втора доза с "Пфайзер"/"Бионтех" гражданите ще трябва да изчакат да мине период от 84 дни.

Това решение на Националния ваксинационен щаб огласи в понеделник здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Ето и петте решения, свързани с имунизацията с втора доза:

1. Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на "АстраЗенека", които не са проявили нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" не по-рано от 84 дни от първата доза на "Астразенека". Тогава имунидацията се счита да завършена.

4. При лица заболели от COVID-19 след първа доза при двудозов режим на имунизация втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират не по-рано от три месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 Министърът наблегна, че ако имунизираните с ваксината на "АстраЗенека" не са в рискова група и не са имали реакции при първа доза, е добре да предпочетат отново нея и за втора доза.

"Нашият професионален съвет е да си сложат и втора доза от "АстраЗенека. Само тогава ще сме сигурни, че техният ваксинационен цикъл е завършен", каза той.

Няколко европейски страни вече приеха да има смесване на различни ваксини при първа и втора доза, но липсват клинични изпитания, които да отчитат ефикасността на подобен подход.

Да се стига до подобни решения на възможност за комбиниране се наложи след съобщения за случаи на тромбози, някои от които завършили със смърт, след получаването на първа доза от "АстраЗенека".

Министърът не даде ясен отговор как точно ще става организацията за получаването на втора доза на хората с "АстраЗенека", повечето от които са ваксинирани на т. нар. зелени коридори. Само уточни, че от електронната система можело да се види къде предстоят такива ваксинации и на тези дати в съответните лечебни завнедения щели да лъдат осигурни достатъчни количества дози.

Ангелов добави, че здравните власти имат готовност да отворят отново зелени коридори през май, когато се чакат по-големи количества от "Пфайзер"/"Бионтех" и се предвиждат да има по 50 сложени дози на ден, а през юни - вече и по 55 хил. дози дневно.

От 19 април се възстановяват плановите операции на територията на София-град със заповед на директора на РЗИ в столицата д-р Данчо Пенчев.