Президентът Румен Радев поиска от Даниел Митов, кандидат за премиер на ГЕРБ, да състави правителство, което да отговори на "обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност, икономически растеж, да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза".

Държавният глава връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Шефът на парламентарната група Десислава Атанасова предостави на президента решението на групата, писмото до президента и декларацията на Митов, че отговаря на условията за премиер.

"Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на конституцията ви възлагам да съставите правителство. Очкавам в седемдневен срок да предложите състав на Министерски съвет", каза президентът.

Малко по-рано през деня премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви състава на проектоправителството. В голямата си част той повтаря сегашното.

Вицепремиерът Томислав Дончев запазва сегашната си позиция. Както и Екатерина Захариева (външен министър), Деница Сачева (социален министър), Десислава Ахладова (правосъдие), Кирил Ананиев (финанси), Константин Ангелов (здравеопазване), Десислава Танева (земеделие), Красен Кралев (спорт), Красимир Вълчев (образование), Росен Желязков (транспорт), Христо Терзийски (МВР).

Вицепремиер и министър на отбраната е лидерът на СДС Румен Христов. Музикантът Калин Вельов е името за министър на културата. Любен Дилов-син е предложен за министър на туризма. Депутатът Александър Иванов е предложен за министър на регионалното развитие и благоустройството. Доскорошната председателка на комисията по околна среда и води в парламента Ивелина Василева ще е министър на екологията (след прекъсване), Делян Добрев се връща като министър на енергериката, Жечо Станков - министър на икономиката - като ново име (сега е заместник в енергетиката).

На излизане от президентството Митов определи проектокабинета като "амалгама между приемственост, опит и обновление.

"Хора с ясни биографии, добра професинална подготовка, готови от първия ден да влязат в ролите си", коментира Митов.

За приоритети той обяви справянето с пандемичната криза и икономическите мерки за възстановяване.

"Подкрепа ще търсим от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Разбира се, това е "Демократична България". Ще ги поканим официално на консултации. Ще ги поканим официално и искаме официален отговор. Надявам се че в българския политически живот може да се възстанови нормалното държавническо говорене", каза Митов.

Следващите, които ще бъдат поканени за консултации са "Има такъв народ". Неофициални разговори досега не били водени. Митов бе категоричен, че от БСП и ДПС няма да се търси подкрепа.

"Няма да бавим излишно процедурата, Ако установим, че няма шанс, ще вземаме решение. Всички опции са отворени. Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и коалиционни формули", каза още Митов.

Той изтъкна, че живеем в "турбулентни геополитически времена" и България трява да се позиционира ясно в синхрон със съюзите, в които членува - НАТО и ЕС.