След като през миналата седмица депутатите не произведоха нищо друго освен скандали, днес в началото на пленарния ден те проведоха изключително съдържателен дебат на тема има ли ново мнозинство, дали то е съставено задкулисно и изпълняват ли партиите обещанията, които са давали на избирателите.

Тон даде съпредседателят „Демократична България“ Христо Иванов. В декларация от парламентарната трибуна той заяви, че неговата формация вече е внесла предложения за промени в Конституцията, свързани със съдебната система, както и предложение за анкетна комисия по казуса „Росенец“, известен още като летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според Иванов тези две теми и поведението на партите по тях ще са много важни за бъдещето на този парламент. Той определи „Росенец“ като „Дисниленд на корупцията“. И изтъкна, че все още там има яхтено пристанище, което в правния мир се води земеделска земя, а това е пример за липса на върховенство на закона.

Веднаха след това на трибуната излезе Тома Биков (ГЕРБ). Първото, което каза, бе, че ГЕРБ вече са събрали 48 подписа за създаване на анкетна комисия за „Росенец“. И призова всички желаещи също да се подпишат.

Основната тема на изказването му обаче бе дали се водят задкулисни преговори от новите партии в парламента и ДПС за създаване на правителство.

„В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото народно събрание. В това ново мнозинство влизат парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън“. То функционира целенасочено и организирано не на база на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им“, заяви Биков.

Той изтъкна, че Георги Ганев („Демократична България“) е бил избран за председател на бюджетната комисия с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и ДПС. А ГЕРБ и БСП са гласували „въздържал се“.

„Изводът от този резултат е само един. Без подкрепата на ДПС г-н Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на Бюджетната комисия. Далече сме от илюзията да са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън“. Не вярваме, че кандидатурите на партиите от протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни“, каза още Биков.

И допълни:

„Ние вярваме на политическите факти, а не на вашите обяснения. Политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа на ДПС? Каква е общата идейна база на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента. Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие? Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси, като например водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“ и с подкрепата на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ Кои са преговарящите?“

Изказването на Биков предизвика отговор от Йордан Цонев (ДПС).

Той заяви, че единствената промяна е детронирането на ГЕРБ от властта.

„Тук се поставя въпросът за новото мнозинство в парламента, въпросът за задкулисието, за вота на избирателите, за идеологията. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на този тон и на тези въпроси. Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията искаме демокрация. Второ, веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна принципна позиция - НАТО и след това ЕС. Никога не е изневерявала на тази позиция. ДПС винаги е показвала ясно каква линия на политика следва. Това го правим и в предното, и в по-предното, и в сегашното Народно събрание“, каза още Цонев.

И припомни, че още след изборите председателят на партията Мустафа Карадайъ е заявил, че ДПС разчита вота на избирателите като желание за промяна. А партията има решение да подкрепи усилията на новите партии да съставят кабинет. Цонев каза още, че ДПС разчита изборните резултати на ГЕРБ не като победа с над 800 хил. гласа, а като загуба на над 300 хил. гласа. Според него ГЕРБ е „най-токсичната партия“, защото всички нейни партньори имат много лоша политическа съдба след това, като даде пример с „Реформаторския блок“ и „Обединени патриоти“. Цонев каза, че няма нищо задкулисно, че позицията на ДПС е обявена публично и всички действия на партията се извършват в пленарната зала.

Шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов определи декларацията на ГЕРБ като „върха на глупостта“.

„Вътре беше пълно с неистини. Ако нещо ви учудва защо залата гласува така предните два дена, това е, защото няма политическа партия, която да се докосне дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл. Дали ние ще съставим кабинет, или не, първо ще видим какво ще направи ГЕРБ, след това ще дойде процедурата при нас, след това ще видите какво ще направим ние“, каза още Йорданов.

И допълни, че този, който вземе трети мандат, трябва да помисли добре какво ще направи.

Накрая думата взе лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя също предупреди новите партии, ДПС е тръгнало да управлява с тях и те трябва си помислят добре за следващите си стъпки.

„Позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Четири години пет пъти вот на недоверие срещу правителството на Борисов, напускане на парламента заради погазване на демокрацията и парламентаризма, 1323 законопроекта - алтернативни на политиките на ГЕРБ - са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно, са безпочвени“, заяви Нинова.

Според нея сега има разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии.

„Уважаеми колеги от новите политически субекти, за нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които включително и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно - той също е традиционно последователен. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не могат сами. Не ви стигат гласове. В същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото“, каза Нинова.

Според нея това поведение е липса на политическа мъдрост. Тя изтъкна, че докато тече този безсмислен спор, Борисов се окопава и новите партии ще го върнат обратно с пълна сила.

„Казвате, че искаме всички елиминирането на ГЕРБ. Добре - думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие. Недейте да твърдите, че БСП иска да разбие анти-ГЕРБ мнозинството. БСП просто действа, не говори. Отхвърлихте предложението ни за мораториум, ваша воля. В понеделник подмениха цялата енергетика“, даде пример Нинова.

И допълни:

„Дълго ще говорим по Изборния кодекс, дълго ще правим комисия по ревизията. Ще направим комисия за „Росенец“. Добре, действия трябват, хора. Той ни се подиграва в момента. Той си действа, докато вие си чешете езиците. Пет пъти абсолютно добронамерено ви подадохме ръка, без да искаме нищо. Не искаме постове, не искаме министри. Не ви искаме нищо - искаме не просто този модел да бъде пропукан, а да бъде отстранен и да няма възможност да се върне. Не приемате това предложение - ваша си работа. Ние принципно, последователно, ясно и категорично продължаваме по този път“.