Apple изненада вчера феновете си с нов "стар" процесор в професионалния им емблематичен iPad Pro - представения миналата година в MacBook Pro и MacBook Air M1. Така устройството, за което Apple от години твърдят, че е пълноценен компютър, се доближава още повече до тази цел.

Новият iPad Pro е същия дизайн, но идва с 16 GB RAM памет и до 2 терабайта дисково пространство. Освен това - 5G, нов 12,9 инча, 2048x2732 пиксела дисплей с 1000 нита яркост (повече от мнозинството смартфони на пазара), основна камера, сравнима с тази на iPhone 12, и предна камера с ултраширок обектив. Трендът на по-широките селфи камери логично се пренася и при таблетите.

Чипът M1, собствен дизайн и производство на Apple, впечатли миналата година дори професионалистите в технологичната сфера, като надмина с лекота конкуренцията със същия брой ядра и подобна цена. За разлика от популярните на пазара Intel (които Apple ползваше доскоро) и AMD, той е с ARM-архитектура, подобна на тази, ползвана в мобилните устройства. И върви с вграден графичен процесор, сравним с този на най-добрите геймърски машини от преди 2-3 години. Всичко това - в ултрапреносим и енергоефективен формат.

Новият iPad поддържа и стандарта за пренос на данни Thunderbolt, което е сериозен бонус за професионалистите. Така машината ще може да работи бързо със всякакво съдържание и то лесно да бъде прехвърляно на друго устройство. Цената му започва от 799 долара.

 

Apple представи и нов iMac със същия процесор и по-голям 24-инчов 4,5К дисплей. All-in-one решението впечатлява с прекрасен набор от цветове и липсата на класическия USB-A конектор, нещо необяснимо при корпус с тези размери. Видяхме и ново устройство Apple TV 4K с А12 Bionic процесор (от iPhone XS).