Правната комисия отхвърли промяна в закона за политическите партии, предложени от "Има такъв народ", според която субсидията за политическите партии се намалява от 8 лв. на глас на 1 лв. на глас. 4 депутати бяха "за", 4 "против", а 5 "въздържали се".

Предложението бе представено от председателката на парламента Ива Митева. Тя се позова на референдума, на който над 2,5 млн. български граждани подкрепиха тази идея.

Митева бе репликирана на Дани Каназирева (ГЕРБ):

"Как така не уважихте 2,5 млн. избиратели за мажоритарен вот, а сега за 1 лв. ги уважавате? Да ми обясните този двоен аршин?"

Митева отговори:

"Промяна на субсидията от 8 лв. на 1 лв. не е такъв съществен елемент от изборите. Не знам дали осъзнавате колко сериозен въпрос е смяната на избирателната система. Ние не сме против мажоритарната система. Ще внесем предложение между първо и второ четене, че пропорционалната система ще се прилага до първите редовни избори. След тези избори, ако сме в парламента и имаме мнозинство, ще започнат разговори за промяна на изборната система".

Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че подкрепя система, при която политически партии разполагат с достатъчно публичен ресурс при строги правила за отчетност.

"1 лв. не отговаря на съвременните стандарти за финансиране на политически партии в Европа", заяви Славов.

Той добави, че в момента субсидията е 8 лв., като същевременно няма ограничения за дарения от частни субекти, което трябва да се промени.

"И за стандартите на Африка също е недостатъчен 1 лв.", заяви Хамид Хамид (ДПС).

Той допълни, че ако предложението за 1 лв. бъде прието от ДПС ще внесат предложение за 0 лв. на глас.

"8 лв. субсидия е достатъчна за големи партии като ГЕРБ и БСП. БСП беше голяма партия. На нас не ни стига. За да участваме на тези избори взехме банков заем. Всичко под 10 лв. е равно на 0", каза още Хамид.