Комисията за енергийно и водно регулиране одобри с 20 дни закъснение цената на природния газ за месец април. Тя ще бъде от 33,19 лв. за мегаватчас, което е практическо увеличение с 16% и повече от исканото преди това от "Булгаргаз" увеличение от 13%. 

Всичко това се случва заради очевидно предизборното решение на министерството на енергетиката да не блокира определянето на цена в началото на април и да започне проверка на "Булгаргаз". Тя, напълно очаквано, завърши безславно - без да са намерени каквито и да било нарушения. Така се стигна до днес, когато бе поискано още по-голямо увеличение, заради повиващите се цени на международните борси. 

Това обаче означава, че клиентите на "Булгаргаз", които досега не са платили, ще платят накуп за два месеца - и за май, когато цената, поне според искането на "Булгаргаз", ще бъде с още 1,30 лв. повече. 

Иначе - цената на природния газ в момента е 28,64 лв. за мегаватчас. Дори с намаляването на исканото поскъпване (Булгаргаз искаше 17% скок) цената за април ще бъде най-висока от март 2020 г. Тогава бяха предоговорени условията по договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво за България и във формурата за изчисление на цената беше включена пазарната компонента. През март 2021 г. на международните борси природният газ поскъпна с около 20% - до 18 евро на мегаватчас. А това тегли и цената за България нагоре след промяната във формулата.