ГЕРБ, БСП и ДПС за пореден път заедно образуваха тематична коалиция в защита на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на дебата за приемане на парламентарния правилник.

От „Демократична България“ предложиха текст, според който главният прокурор е длъжен да се явява пред правната комисия на всеки три месеца, за да бъде изслушан. В момента има подобен текст, но той е пожелателен.

„Това е тест за готовността на този парламент да използва парламентарните възможности за отчетност на прокуратурата“, аргументира се Атанас Славов.

Веднага след това от „Има такъв народ“ и БСП заявиха, че подкрепят предложението.

Хамид Хамид от ДПС обаче предложи да се въведе същият режим и за председателите на върховните съдилища.

„Тримата големи да вървят в комплект и ще подкрепим това предложение“, каза Хамид.

Репликира го Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“:

„Да викнем и арменския поп?!

Съдът е арбитър, той решава спорове между страните. Прoкуратурата е страна - затова следва да бъде тук и да даде отговор.

Какво се случва с пачките и чекмеджетата?! Какво да питаме съдията - защо си отсъдил както си отсъдил?“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също заяви, че има разлика между главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

„Самата конструкция за тримата големи е порочна. Неслучайно този текст е адресиран към главния прокурор.

Съдът няма политика.

Главният прокурор отговаря за държавната наказателна политика. Логично е да бъде по-близко до парламента. Председателите (в съда) са администратори. Това са различни фигури.

В този смисъл е порочно да се приравняват. „Тримата големи“ е юрдически фолклор, който отразява порочна конституционна ситуация“, каза Иванов.

Предложението на Хамид обаче бе прието със 121 гласа „за“, 80 „против“ и двама „въздържал се“.

За предложението на Хамид гласуваха 68 от ГЕРБ-СДС, 1 от "Има такъв народ", 29 от БСП, 23 от ДПС.

"Против" гласуваха 42 от "Има такъв народ", 2 от БСП, 27 от "Демократична България" и 9 от "Изправи се! Мутри вън!".

Един от "Има такъв народ" и един от БСП бяха "въздържали се".

„ГЕРБ, БСП и ДПС спасяват главния прокурор. Показахте на целия български народ как гласувате, когато става въпрос за Гешев“, коментира Стела Николова от „Демократична България“.

Тя изтъкна, че Венецианската комисия на няколко пъти е казвала, че "тримата големи" не могат да се приравняват.

„Видя се мнозинството на главния прокурор. Браните статуквото в прокруатурата - три мониторинга имаме в областта на правосъдието. Позор“, каза и Христо Иванов.

На което Хамид му отговори:

„Няма да продължавате да криете Лозан Панов (председател на ВКС, б.р.) от Народното събрание.“

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също взе думата и обясни, че нейната партия е поискала оставката на Гешев още в миналия парламент, докато той е бил изслушван. Фактите обаче са, че това се случи на изслушването на Гешев през есента, когато вече вървяха протестите.

Преди протестите Гешев също бе изслушван от парламента и не му беше зададен нито един въпрос, включително от БСП (а за капак - и сега председателите на ВКС и ВАС също представят всяка година доклади пред Народното събрание - б.р.).

В крайна сметка депутатите подкрепиха единодушно текста, според който парламентът ще изслушва и "тримата големи".

В началото на дебатите парламентът отмени великденската ваканция за 2021 г.

Не се прие предложение за създаване  на консултативен съвет по законодателство.

Сериозен дебат предизвика предложението на депутати от „Изправи се! Мутри вън!“ за това депутати, които са напуснали своите парламентарни групи, да имат право да влизат в други или да правят нови. Христо Гаджев (ГЕРБ) заяви, че това е „старо известно предложение за връщане на политическото номадство“.

„Добре забравени стари прктики. Да се върне и гласуването с чужди карти“, каза още Гаджев.

Той призова вносителите да оттеглят предложението си.

„Политическото номадство го слушаме 30 години. Не си спомням да не е имало хора, напускащи парламентарни групи. Никой не си държи на вързоп хората“, заяви Арман Бабикян (ИМВ).

Алескандър Ненков (ГЕРБ) определи това предложение като „абсолютен опит за подмяна на вота на българския гражданин“.

„Много грозен акт. За какво се готвите вие? Искате да покажете нов стандарт, а още в първия ден се чудите как да се разцепите и да си гарантирате правото да имате парламентарна група“, каза Ненков.

Бабикян го репликира с напомнянето, че ГЕРБ, която се води дясна партия, а в името ѝ фигурира европейско развитие, е била в коалиции „по нареждане на вожда с антиевропейска партия като „Атака“ или НФСБ, които влачат възрастни жени по границата“.

„Или повече ви харесва лявата АБВ? Официално можете да си легнете в един политически креват с всеки, а сте се загрижили за някой депутат. Спрете с темата за морала, ще сбъркате много, минахте през всички“, каза Бабикян.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено.