За Пеевски казват, че не си поплюва, пише в анализ германският в. "Ханделсблат", съобщи БГНЕС. Коментарът е посветен на медийната независимост в страните от бившия Източен блок.

За съжаление, на Запад малцина се тревожат за свободата на медиите между Унгария и Черно море, пише "Ханделсблат". А тъкмо тя е в основата на всяка работеща демокрация и развиваща се икономика. "Именно затова "путинизацията" е така опасна за Европа, а цената на бездействието ще бъде висока", заключва авторът Ханс-Петер Зибенхар. За онези, които имат проблем с термина "путинизация", той пояснява: "Медиите са мощен инструмент за сплашване и отстраняване на неудобни политически и бизнес противници. Някогашното опиянение от свободата на словото в печата, телевизията и интернет отстъпи на разочарованието. Днес "путинизацията" на медиите в Източна Европа не е потенциална заплаха, а горчива реалност. В страни от ЕС като Унгария, Румъния или България, а също и в кандидатстващата за еврочленство Сърбия медиите са под натиска на управляващи и олигарси".

"Путинизацията" на медиите в Източна Европа отчетливо се проявява и в България, пише вестникът. От разговорите си с трима български журналисти авторът се убедил, че в страната няма въздух за независимата журналистика.

"Ключова роля там играе олигархът Делян Пеевски. Едва 34-годишният предприемач поддържа тесни връзки с политиката. За този едър, властови мъж казват, че не си поплюва. Могъществото си той упражнява главно чрез разпространението на печата", пише "Ханделсблат".