Най-бързият темп на разпространение на инфекциите в света и най-голямото всекидневно увеличение на случаите на коронавирус карат Индия да затъва все повече в задълбочаваща се и смъртоносна здравна криза.

Индия е огромна; с близо 1,4 милиарда души тя е втора по население в света, а размерите й представляват предизвикателство за борбата с COVID-19.

Всеки ден се поставят по около 2,7 милиона ваксини, но въпреки това ваксинираните с първа доза са по-малко от 10 процента от населението. Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в Индия е 15,9 млн., което я нарежда на второ място в света след САЩ, а починалите са 184 657 (към 23 април - б.р.).

Заради поредното рязко повишение на заболеваемостта крехките здравни системи в Индия са на предела си: изпитващите недостиг на персонал болници са препълнени с пациенти. Недостиг има и на медицински кислород. Интензивните отделения са пълни. Почти всички респиратори са в употреба, а починалите се трупат в крематориуми и гробища.

Как се стигна дотук

Властите се подведоха да вярват, че най-лошото вече е зад гърба им, след като през септември заболеваемостта започна да спада.

Трийсет поредни седмици тя намаляваше, след което в средата на февруари започна отново да се покачва. Според експерти страната е пропуснала възможността да увеличи капацитета на здравната си инфраструктура и да ваксинира по-енергично.

"Бяхме толкова близо до успеха", каза Бхрамар Мухерджи, биостатистик в Мичиганския университет, който следи епидемията в Индия.

Въпреки предупрежденията и препоръките, че са нужни превантивни мерки, властите не бяха подготвени за размерите на вълната,  смята К. Шринат Реди, председател на Индийската фондация за обществено здраве.

Критици изтъкват, че правителството е решило да не отложи хиндуистки религиозни празници и избори, а според експерти това може да е допринесло за рязкото повишение на заболеваемостта.

"Властите в цяла Индия, без изключение, оставят приоритетите на общественото здраве на заден план", каза Реди.

В резултат средната седемдневната заболеваемост през последните две седмици нарасна от 6,75 нови случая на 100 000 души население на 6 април, на 18,04 случая на 100 000 души население на 20 април, вероятно заради нови варианти на вируса, включително такъв, който беше открит в Индия, казват експерти.

В сряда Раджеш Бхушан, висш представител на индийските здравни власти, заяви, че не желае да спекулира дали властите са могли да бъдат по-добре подготвени: "Сега не е времето да се впускаме в анализи защо и какво сме пропуснали, пропуснали ли сме нещо, подготвени ли сме били".

Защо се срива здравната система

Индия отделя незначителна част от брутния си вътрешен продукт за здравната система, далеч по-малко в сравнение с повечето големи икономики в света.

Когато миналата година вирусът настъпваше, Индия наложи строго национално затваряне, продължило с месеци, за да не допусне болниците да се претоварят. Това донесе ужасни страдания на милиони, но и спечели време, за да бъдат запушени критични дупки, като например наемането на допълнителен здравен персонал на временни договори, създаване на полеви болници и разполагането на болнични легла в ритуални зали.

Но властите не погледнаха дългосрочно на пандемията, каза д-р Винита Бал, имунолог в Индийския институт за научно образование и изследвания в град Пуна.

Предложения за трайни подобрения като увеличаване на капацитета на съществуващите болници и наемане на повече епидемиолози, които да помогнат в следенето на разпространението на вируса, бяха пренебрегнати от мнозина, каза тя. Сега властите трескаво връщат много от извънредните мерки, които бяха отменени веднага щом заболеваемостта спадна.

Преди година Индия успя да избегне недостига на кислород, който тормозеше Южна Америка и Африка, след като преобразува системите за производство на промишлен кислород в мрежа за производство кислород, годен за медицински нужди.

Но много от мощностите се върнаха към това да произвеждат кислород за промишлени нужди и сега няколко индийски щата изпитват недостиг, поради което здравното министерство призова болниците да пестят наличния си кислород.

Какво следва

Индия е изправена пред сериозното предизвикателство да не допусне по-нататъшен колапс на здравната система, докато не бъде ваксинирана достатъчна част от населението, за да се намали значително потокът от пациенти.

Добрата новина е, че Индия е водещ производител на ваксини, но дори и след като през март бяха спрени големи доставки за износ в чужбина, за да бъдат отклонени за вътрешно ползване, остават съмненията дали е наличен нужният капацитет за достатъчно бързо производство.

"Ваксинацията е един от начините да бъде забавено разпространението (на заразата) - но това наистина зависи от темповете (на производство) и наличността на ваксините", смята Реди от Фондацията за обществено здраве.

В понеделник властите съобщиха, че обхватът на ваксинацията ще бъде разширен така, че в него да попаднат всички пълнолетни лица, което прави общо около 900 милиона души - доста повече от населението на Европейския съюз и САЩ, взети заедно.

Междувременно Реди каза, че някои щати е трябвало да въведат нови локдауни, но в дългосрочен план нещата опират и до лично самосъзнание, защото хората също трябва да направят това, което зависи от тях.

"Като общество е изключително важно да спазваме здравните мерки като носене на маски, физическа дистанция и избягване на струпванията на хора", каза той.

Материалът на Анирудха Госал и Крутика Патхи  е от Асошиейтид прес. Преводът е на БТА, със съкращения.