Корейската компания Samsung планира да пусне на пазара бюджетен лаптоп с ARM процесор - архитектурата, която обичайно се ползва в смартфони, съобщи Engadget. С това компанията видно се опитва да се съревновава с Apple и устройствата й с процесора M1 - по същата архитектура.

Този тип процесори се ползват основно в смартфоните, затова не е и учудващо, че в ядрото на Galaxy Book Go, бъдещият лаптоп на корейците, ще е Snapdragon 7c и 8cx на американската компания Qualcomm.

Какво представлява тези процесори? Подобно на сериите на Qualcomm в най-популярните устройства с Android - процесори като Snapdragon 765 и Snapdragon 888 - това са икономични 8-ядрени процесори, по-малки, по-хладни и по-енергоспестяващи от големите стационарни процесори на Intel и AMD.

Това означава, че лаптопът ще е с мощност на приличен смартфон, но с много по-издръжлива батерия и много по-ниска цена. Моделите 7c и 8c бяха представени именно с идеята да се ползват в такива устройства - и Acer вече представи хромбук със Snapdragon 7c.

Доколко той е сравним със смартфон процесорите по мощност? Трудно е да се каже, тъй като няма обща платформа за тестове, но на хартия 7c е по-мощен, с повече буферна памет и същата скорост като Snapdragon 765, но отстъпва на 865 и 888 - последните два топ-модела на Qualcomm.

В добавка Galaxy Book Go ще има скромните 4GB RAM и 128 GB постоянна памет, достатъчни за Windows 10. И ще струва само 350 долара.

А ако се изкушаваме от малко повече за малко повече, се очаква и версия със Snapdragon 8cx, който поддържа и 5G. Това е знак за все по-голямото сливане на очакваните функции между най-преносимите лаптопи и смартфоните.