България си стои последна по всички показатели в ЕС и в Плана за развитие и устойчивост амбициите ни са същите. Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен и социален министър. Според него няма възможност да се пише нов план и най-разумно е да се внесе този, който е подготвен от ГЕРБ.

"В тази ситуация на мен ми се струва доста излишно това упражнение, защото оказа се, че последната версия на Плана за развитие и устойчивост беше разпространена в последния момент. Беше раздадена на депутатите, тя дори не е публична и не може да се види от всички, които се интересуват. Основният проблем тук е, че подготовката на един такъв план отнема месеци. Според мен ако България реши да започне отново писането на плана, трудно ще могат да се направят някакви минимални корекции, за да можем да кажем, че той е много по-различен от този който е сега", обясни Калфин.

И допълни:

"Ако започнем наново подготовка на плана това означава консултации с ЕК, консултации с работодатели, синдикати, професионални общности, което ще отнеме доста месеци. Сигурно не е най-важно срокът, в който трябва да ги внесем - 30 април, но последствията са, че България по-късно ще има достъп до тези средства и второ, че няма да се измести крайният срок - до края на следващата година трябва да са сключени договорите за големите инвестиции, така че колкото повече се отлага плана, толкова повече се съкращават сроковете за изпълнението".

Калфин припомни, че е  ясно кога ще има следващо правителство. Според него следващ кабинет би могъл да внесе някои корекции, но не и да пише нов план.

"Според мен в момента планът се използва за политически битки. Да, има много критики към плана. Много от тях сигурно имат голямо основание. В крайна сметка той трябва да бъде един силен инструмент, с който България след 10 години да бъде на съвсем различно място. Аз примерно не виждам никъде да си поставяме за амбиция да задминем която и да е страна от ЕС. Ние все си стоим последни, в този план пак там ни стоят амбициите. Това, което се случва сега, аз съм сигурен, че или този, или много близък до този план в крайна сметка ще бъде внесен. Общо взето той се използва за аргументи между ГЕРБ и другите партии в парламента без да се говори по същество", каза още Калфин.