Номинираната от Слави Трифонов за премиер Антоанета Стефанова е голямо име не само за българския шахмат, а и за световния. Ети, както я наричат в спортните среди и хората, които я познават, от малка е край дъската на древната игра. Първите уроци получава от баща си Андон Стефанов.

Тя започва да играе на 5 години, а на 6 вече покрива нормата кандидат-майстор на спорта. На 7 г. е столична шампионка за жени. Три години по-късно печели първата си световна титла - за девойки до 10 г. в Пуерто Рико.

На 15 г. става най-младият гросмайстор на България за жени, а през 2001 г. вече е и гросмайстор за мъже.

През 2004 г. Стефанова изкачва най-високия връх в кариерата си - тя става световна шампионка за жени, като на финала побеждава рускинята Екатерина Кобалевская с 2,5:0,5. На 25 г. тя е десетата шампионка на планетата по шахмат при дамите. Короната е нейна до 2006 г.

Родената на 19 април 1979 г. софиянка има още една световна титла - на 3 юни 2012 г. тя става №1 на планетата на възобновеното първенство по ускорен шахмат. И е втората в историята в тази разновидност след прочутата Юдит Полгар (1992 г.).

През декември 2012 г. губи драматично на финала за световната титла от украинката Анна Ушенина, като битката протича равностойно - 2:2 и 0,5:1,5 в тайбрека.

Антоанета Стефанова е също така 3-кратна европейска шампионка за жени и участничка на 14 шахматни олимпиади в периода 1992-2020 г. като лидерка на националния ни отбор. Побеждавала е някои от най-силните в историята - Джу Чън, Мая Чибурданидзе, Александра Костенюк и т.н. От 2009 г. е и треньорка. Отличията и от първенства и турнири на всички равнища са десетки.

Осем години членува в комисията за женски шахмат към Международната федерация (ФИДЕ).

Стефанова владее отлично английски, руски и испански, а говори също френски, италиански и сърбохърватски. 

Притежава магистърска степен по финанси от Стопанската академия "Димитър А. Цанов" в Свищов. От 2004 г. е носителка на званието "Почетен гражданин на Пловдив".