В момента не може да се направи стабилно правителство, защото нямаме необходимия брой депутати. Това обясни в изказване в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

По-рано днес той заяви, че световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова като кандидат-премиер ще вземе мандата на ИТН и веднага ще го върне.

"Не може да се създаде правителство в тази ситуация, така е разпоредил суверенът. Не може да има правителство. Като няма стабилно правителство, не може да има стабилно управление. Като няма такова, това е все едно някой, който кара една кола, да зависи от някакви хора, които стоят отстрани – катастрофата е неизбежна", обясни той.

Ние не можем да си позволим да бъдем зависими, особено от доказано компрометирани политически субекти, каза още лидерът на ИТН.

"Тези решения, които те твърдят, че ще подкрепят... ние нямаме представа те точно какво ще подкрепят и какво не."

За обвинението на премиера в оставка, че е "политически страхливец", Трифонов заяви:

"Това са квалификации. Човек, който няма доводи, няма какво да му отговарям."

Просто нямаме необходимия брой депутати

Ако ИТН не е участвала в тези избори, ГЕРБ и "някакви техни патерици" щяха още да управляват, изтъкна Трифонов, БСП да са опозиция, а ДПС "щеше да има своите функции". А сега "цялата система се променя".

"Явно няма да се промени от първия път. Какво като има избори? Това е логичният път на демокрацията"

Карантината му за COVID-19 е изтекла вчера, обясни още Трифонов. Сега е в болнични, "COVID-19 ме удари в кръста", обясни той.