"Байерн" (Мюнхен) официално обяви, че Юлиан Нагелсман е новият старши треньор на отбора. 33-годишният специалист застава начело на един от най-успешните клубове в света с 5-годишен договор. След края на сезона той ще напусне "РБ Лайпциг", с който постигна значими успехи в Бундеслигата и евротурнирите.

Нагелсман заменя Ханзи Флик, обявил, че си тръгва по собствено желание. Публична тайна са обтегнатите му отношения със спортния директор Хасан Салихамиджич по отношение на селекцията.

Според германските медии "Байерн" ще плати компенсация на "Лайцпиг" от около 25 милиона евро.

Президентът на баварския клуб Херберт Хайнер приветства Нагелсман, а в изявление треньорът казва, че напуска "Лайпциг" с тъга, но все още не си взема сбогом, тъй като има недовършена работа до следващия месец.

Към специалиста имаше интерес и от клубове като "Тотнъм". През 2016 г. той стана най-младият старши треньор в историята на Бундеслигата - на 28 г. беше начело на "Хофенхайм". През 2019-а премина в клуба от Източна Германия и миналата година го изведе до трето място в първенството и полуфинал в Шампионската лига.

Сега тимът му е втори, като доскоро имаше реални шансове за титлата, сега са само теоретични. Тази година отборът на Нагелсман отпадна от "Ливърпул" на осминафинал в ШЛ. В петък играе на полуфинал за Купата на Германия срещу "Вердер".

Хайнер благодари на Флик за шестте отличия през миналия сезон (задава се седмо с титлата за 2021 г.), добавяйки, че той вече си е спечелил място в историята на "Байерн".

Ханзи Флик е сред кандидатите за нов селекционер на Германия на мястото на напускащия след Евро 2020 Йоахим Льов - беше негов асистент в "маншафта" преди да стане част от "Байерн".