Над 100 млн. американци са вече напълно ваксинирани. Това отчетитат здравните власти в САЩ. Тези над 100 млн. са равни на около 40 процента от възрастното население на страната и двойно повече от броя на изцяло ваксинираните към края на март. Миналата седмица САЩ изпълниха и поставената от Байдън цел за 200 милиона инжектирани дози преди стотния ден от мандата му.

САЩ са един от примерите за устремно ваксиниране, някои наблюдатели даже говорят за "интергалактическа скорост" на имунизирането. За Израел всички знаят. Редица страни полагат сериозни усилия да стигнат колкото е възможно по-бързо до т. нар. колективен имунитет, или сериозен процент от населението им да има необходимата защита срещу коронавируса, която дават ваксините. За да ускорят процеса, те превръщат във ваксинационни хъбове най-неочаквани места.

В България, както е известно, засега основно се говори и се обещава  масова имунизация, но темповете остават най-бавните в ЕС. Новата амбиция на здравните власти е тя да почне през май - заради увеличените доставки на дози - най-вече от най-предпочитаните иРНК ваксини. Засега се действа традиционно с ваксинационни пунктове по лечебните заведения - планирано или с отваряне на зелени коридори, и при личните лекари (които досега получаваха ваксините в по-малки от заявените количества и при тромава организация, свързана със загуба на време).

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов уверява нееднократно, че през май могат да се правят по 50 хил. дози на ден, а през юни - по 55 хил. И с това темпо ще се стигне до колективен имунитет в края на юни, иначе при двойно или тройно по-малко сложени дози - към края на август.

Ето някои примери за размах - чисто пространствен (но зад него стои и организационен) - при осъществяването на ваксинацията в други държави.

Къде го правят по света?

В САЩ: ваксиниран без дори да слизаш от колата

В САЩ създадоха мащабни ваксинационни центрове. За тази организация централната роля беше на отделните щати. Губернаторът на Мериленд Лари Хоган представи първия масов ваксинационен център в неговия щат: огромен паркинг. Хората там могат да получат дозата директно в своя автомобил.  Подобни масови ваксинационни центрове бяха създадени навсякъде в САЩ - в конгресни зали, футболни стадиони, дори в  дълго затворения заради пандемията легендарен увеселителен парк "Дисниленд". Изградена беше и мрежа от аптеки, медицински центрове и клиники, където се правят ваксинации с и без предварителна уговорка.

Т. нар. драйв-ин ваксинационни хъбове бяха представени в телевизионно обръщение лично от президента Джо Байдън.

"Отивате до някой стадион или паркинг и ви ваксинират без дори да излезете от колата си и скоро след това вече сте си вкъщи", рекламира процеса той.

Резултатите показват, че този подход е успешен. САЩ отбелязваха дневни рекорди от 4 млн. сложени дози за 24 часа. 

Ваксинация вътре в автомобила. Кадърът е от кампуса на Калифорнияския държавен университет от началото на април. 
"Дисниленд" в САЩ също беше ваксинационен център, но ситуацията вече позволи от 1 април той да отвори врати и да посреща посетители. По неговия пример върви и увеселителният парк в Париж - и той няма да е вече затворен, но засега ще приема желаещи да се имунизират.

Франция: "Дисниленд", "Стад дьо Франс"...

Франция е амбицирана да навакса първоначалното си изоставане във ваксинационния процес - като е разработила грандиозен план.

„Дисниленд” в Париж отвори от 24 април врати отново. Но не за да забавлява, а като ваксинационен център. Капацитетът му позволява да бъдат имунизирани там по 5000 души дневно. Без работа останаха 17 хил. служители, след като той спря да функционира - част от тях сега помагат при организацията на ваксинирането.

Във Франция вече работят повече от 100 огромни центъра за имунизация, а пустеeщите в момента стадиони, концертни зали и салони се трансформират в места за ваксинация.

Ница обяви, че си поставя за цел да имунизира по 5000 души на ден и то само в изложбения си център. Южният френски град отвори най-големия ваксинодром във Франция, като пребори конкурента „Стад дьо Франс” в Париж, където дневно се слагат по 2000 дози.

Ваксинация на "Стад дьо Франс"

Влакове с ваксини в Сибир

До Сибир пътува специален медицински влак, в който се правят ваксинациите. През март на жп гарата в Тулун посрещнаха една от най-чаканите композиции - с дози от ваксините срещу COVID-19. Градът се намира на повече от 3800 км от Москва, в Иркутска област. Тулун беше една от 15-те спирки на медицинския влак в Иркутска област. За много от тези места жп линията е единствената връзка с останалия свят.

"Ваксинацията се осъществява в специално отделен вагон, слага се "Спутник V". За времетраенето на пътуването се планира да бъдат ваксинирани 5000 души", обясни тогава пред руски медии зам.-директорът на жп болницата Виктор Кузнецов.

По официални данни Иркутска област в Русия е сред най-засегнатите от коронавируса.

В Чили умело използват парковете

Южна Америка не е континентът с най-добри постижения  във васинирането. Не е без значение, че голяма част от държавите там разчитат на доставки от механизма на солидарност КОВАКС, много залагат на китайски или руски ваксини. Чили обаче е добър пример. Процесът е ефективен и минава небюрократично, разказва "Дойче веле". Ваксини се поставят в училища, църкви, стадиони. Предпочитано място са парковете.

В парка "Хуан Пабло II" жителите на Сантяго де Чили обикновено прекарват свободното си време. Там има детска площадка, скулптури и езерце с фонтани. Но времената сега са необикновени и паркът е превърнат във ваксинационен център.

Върху зелената морава са подредени столове на разстояние. На тях са седнали чилийци, чакащи реда си за инжекцията, която им обещава връщане към нормалността. Действа се бързо и умело.

В кампанията участват не само лекари и медицински сестри, а и акушерки или стоматолози.

В друга южнаамериканска държава - Боливия към момента са насочили вниманието си към имунизацията на хората над 60 г. Този ваксинационен център е в университет. Здравни работници говорят с хора, които чакат да получат от "Спутник V" в пункт за имунизации в Universidad Publica de El Alto.

Англиканската църква предостави храмове за пунктове

Великобритания също е сред добре представящите се във ваксинациите страни. В процеса активно се включи и Англиканската църква, която обяви, че ще помогне като предостави редица свои сгради. Все пак оттам уточниха, че не всички църковни помещения ще са подходящи, тъй като има изисквания за ваксинационни пунктове.

Някои примери: във втората по големина катедрала в Англия - в Рочестър, беше открит център за бързо тестване на хора без симптоми, които са в риск.

За декана на катедралата в Салсбъри, която освен че е на 800 години, е известна и с това че притежава оригинално копие на Магна Харта, да предостави храма за ваксинационен център се оказа лесно решение, разказа Би Би Си.
 

Сред отличниците е и Румъния. Ваксинация в колата в столицата Букурещ.

На тази и на снимката по-горе се виждат хора, които чакат за ваксинация в Hangar Bicocca в Милано, пространство, в което се излага съвременно изкуство. Там е постоянната инсталация на един от най-влиятелните творци днес в света Анселм Кийфър  - "The Seven Heavenly Palaces".  

И Индия действа с размах

Държавата, която от известно време е в новинарските емисии навсякъде по света с поставянето на мрачни рекорди по заразени и починали, също ваксинира с размах. Проблемът е, че това е втората най-населена страна в света - с близо 1,4 млрд. души, т. е. за да се стигне до колективен имунитет трябва да изтече доста време и да отидат много дози. 

Индия има традиции в имунизационните програми, които обхващат десетки милиони - новородени, бременни жени и т.н. Така че експертите смятаха, че тя е добре подготвена за новото предизвикателство - ваксинирането срещу COVID-19. Още повече, че Серумният инстутит на Индия е най-големият производител в света на ваксини по принцип и сега се впусна в производство на препарата на "АстраЗенека", дори и с износ за други държави. В началото на април страната обяви, че ще стане най-бързо ваксиниращата в света. Тя постави 100 млн. дози за 85 дни и наистина би постиженията на САЩ - 89 дни и на Китай 102 дни, отбеляза Би Би Си.

Към 20 април Индия е сложила 127 млн. дози. Правителството е отделило около 5 млрд. долара досега, за да има безплатни ваксини в клиники, здравни центрове и болници. В частните лечебни заведения обаче по-заможните могат да си платят, за да ги имунизират, като цената е 250 рупии или около 3,4 долара.

Въпреки амбициите на Индия обаче темпото рязко спадна заради липса на ваксини.