Номинираната за премиер от „Има такъв народ“ шахматистка Антоанета Стефанова, придружена от председателя на парламентарната група Тошко Йорданов Хаджитодоров и сценариста и депутат Ивайло Вълчев, получи папката с мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. И я върна веднага: 

„Има такъв народ“ ясно заяви, че няма да влиза в никакви коалиции с партии на статуквото. И спазваме своето обещание. За нас не е нормално влизането в безпринципни коалиции. Затова връщаме мандата за създаване на правителство“, заяви Стефанова.

„В криза като днешната, България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам вашата позиция. Устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да е ангажимент само на една партия. Обществото ни чака изсветляване на изборния процес, не по-малко значима е и устойчивостта на икономическите и социални решения в условията на криза, затова са особено важни някои решения на Народното събрание. И те трябва да бъдат взети независимо от процедурата за излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на“ правителство, работата на Народното събрание и важните срокове за страната ни", заяви в отговор Румен Радев.

По думите му правителството в оставка продължава да не взима решение за актуализация на бюджета и лишава гражданите и бизнеса от подкрепа в случай на разпускане на Народното събрание. „Вярвам в съпричастността на вашата парламентарна група и съм готов да обсъдим позицията ви по тези проблеми“, заяви той. 

Антоанета Стефанова повтори казаното вътре при президента на излизане от срещата.

„Още преди изборите обявихме, че няма да правим коалиция с партиите на статуквото. Очевидно е, че нямаме достатъчно депутати и няма да направим правителство. Близо е до здравия разум, че най-вероятно този парламент ще продължи около месец. Може да има що-годе прилични изборни правила. Вчера на правна комисия лъсна и че е лъжа, че сме се отказали от мажоритарния вот. Само ние предложихме за следващи парламентарни избори да има мажоритарни избори. И всички, повтарям, всички, бяха против, в това число ГЕРБ, които правиха циркове по темата“, заяви на излизане Тошко Хаджитодоров. 

Пред сградата на президентството представителите на „Има такъв народ“ бяха посрещнати от протест на ВМРО и викове „турски мекерета“, „слуги на Ердоган“, „еничари“ и прочее. Причината - подкрепените промени в Изборния кодекс, с които би отпаднало ограничението за разкриване на повече от 35 секции зад граница.