При четири случая на взривове на складове с боеприпаси у нас в последните 10 години има сходство, съобщи на брифинг днес Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Работи се върху хипотеза, че взривовете са умишлени, с цел да се ограничи износа на оръжейната компания "Емко" на Емилиян Гебрев, обяви Милева.

Прокуратурата, ДАНС и отдел "Специални операции" са анализирали тези случаи и са открили съществено сходство - унищожени са боеприпаси и взривни вещества на компанията на Гебрев, предназначени за износ за Украйна и Грузия, във всеки от случаите не е открита причина за взрива и е имало пожар преди това.

"Целта е била намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е ползван за задействане на зарядите. Категорично е установено, че задействането на зарядите във всички случаи е станало дистанционно", заяви Милева.

Първият случай е през далечната вече 2011 г. в село Ловни Дол, взривен е склад на "Емко". Вторият - през 2015 г. до село Иганово -  е в склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот", където отново част от продукцията е собственост на Гебрев. Третият случай е отново до Иганово същата година, а четвъртият - склад на завод "Арсенал" в Мъглиж от миналата година. Милева подчерта, че „Арсенал” е стратегически обект за националната ни сигурност.

В добавка през 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, при който изгарят доказателства по делото за взривовете в Иганово. При всички случаи липсват жертви или пострадали.

Досъдебните производства по тези случаи са обединени и се разглеждат от специализираната прокуратура.

"От получена информация по международно сътрудничество може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка за взривовете, настъпили на територията на България и опита за отравяне на трима български граждани и извършване на тежко престъпление в други държави", заяви Милева.

И уточни, че говори за тримата руски граждани, които са обявени за издирване заради опита за отравяне на Гебрев, сина му и служител на компанията. За издирваните се твърди, че "с голяма вероятност" са част от ГРУ на Руската федерация. 

В хода на разследването е установено, че общо шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне на тримата български граждани. 

"Налага се изводът, че целта на руските граждани е била пресичане на доставките за Грузия и Украйна", заяви Милева и добави, че вече се осъществява правно сътрудничество с Чехия за разследване на предполагаемата връзка между взривовете в България в годините и взривените складове там.

Самият главен прокурор Иван Гешев откри брифинга, като подчерта, че не е там, за да дава указания на магистратите или да се меси в работата им.

"Аз съм тук, за да ги окуража и колегите отспецпрокуратурата и ДАНС да продължат да работят по същия начин, в интерес на българската национална сигурност, сигурността на нашите европейски партньори и най-вече в интерес на българските граждани и общество", подчерта той.

Милева съобщи и че информира съюзниците в НАТО и Европейския съюз "за предполагаемата замесеност на Русия в експлозията в склада за боеприпаси".

Въпросът ще бъде поставен и на срещата на външните министри от ЕС в понеделник, съобщи днес в туитър изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс информира БТА. От Европейската комисия потвърдиха, че случаят ще бъде тема на видеоконферентната среща на първите дипломати.

Този месец Чехия изгони 18 служители в руското посолство, след като заподозря, че Русия има общо с експлозия в склад за боеприпаси през 2014 г., при която загинаха двама души. Преди седмица чешката прокуратура потвърди, че взривените муниции били предназначени основно да бъдат изпратени на търговец на оръжие в България - Емилиян Гебрев, и трябвало умишлено да бъдат взривени след доставката. Не се предполагало експлозията да стане на територията на Чехия, а у нас.

Имената на заподозрените руски агенти съвпадат с тези на двамата руснаци, обвинени от британските власти задочно през 2018 г. за опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал. Гебрев също бе жертва на опит за отравяне през 2015 г.

Преди дни британският сайт за разследваща журналистика “Белингкет” в обширна съвместна публикация по темата с аналогичния чешки сайт “Респект”, обяви, че "Емко" е била ключов доставчик на муниции за Украйна в конфликта с етническите руски сепаратисти в Донбас и затова съхраняваните от компанията в Чехия артилерийски снаряди са станали обект на саботажа - нещо, което самият Гебрев отрече.