Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли днес обявените от българската прокуратура "обосновани предположения", че руски граждани са предизвикали взривовете в складове за боеприпаси у нас и са се опитали да отровят оръжейния търговец Емилиян Гебрев.  

„Самата времева рамка - оказва се през последните 10 години - или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като Чехия осъзна събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко, в историческа ретроспектива. Или през цялото време са знаели какво се случва, но по някаква причина не са го направили публично достояние", каза Лавров, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

Прокуратурата съобщи днес, че тя и ДАНС са установили, че четири взрива в хранилища за муниции у нас - през 2011, 2015 и 2020 г. - са свързани помежду си както и с подобни инциденти в  Чехия и с опита за отравяване на Гебрев, сина му и директор в неговата фирма "ЕМКО" през 2015 г. Говорителката на прокуратурата Сийка Милева каза, че за цитираните деяния са заподозрени трима руски граждани, обявени за издирване и "с голяма вероятност"  - кадри на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. 

„Налага се изводът, че целта на руските граждани е била пресичане на доставките за Грузия и Украйна", заяви Милева и добави, че вече се осъществява правно сътрудничество с Чехия за разследване на предполагаемата връзка между взривовете в България в годините и взривените складове там.

Говорейки пред ТАСС Лавров изрази недоумение, че в България и Чехия частни предприемачи "имат отношение" към съхранението на боеприпаси.

„Мога да предположа, че все пак Европейският съюз трябва да се погрижи за ситуацията в Чешката република и България. -каза още Лавров. - Ситуацията е свързана с факта, че някакви частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, съхранението на оръжия, боеприпаси. Евросъюзът трябва все пак да отговори на въпроса, който ние зададохме и който се заключава в това доколко Евросъюзът контролира изпълнението от неговите членове на задълженията по различни докумени в сферата на търговията с оръжие“.

Лавров, без да посочи доказателства, цитира неуточнени "материали в западната преса", според които фирмата на Гебрев е изнасяла корпуси на противопехотни мини,  които са били пълнени с взривно вещество и взриватели в неназована друга страна.

България, както и повечето държави от ЕС, са подписали Конвенцията за забрана за употреба, съхранение, производство и продажба на противопехотни мини и за тяхното унищожение от 1997 г. 

"На Евросъюза няма да попречи да обясни на международната общност как всичко това се съчетав със същите тези международни конвенции, договори, които членовете на Евросъюза заедно са подписали", каза руският външен министър.

Според документи на "ЕМКО" и на чешкия ѝ партньор ""Имекс", публикувани от международния сайт за разследваща журналистика "Белингкет", сред боеприпасите на българската фирма, съхранявани  в Чехия, не е имало противопехотни мини, а само артилерийски боерприпаси от различен вид и калибър.

ТАСС цитира Лавров да казва, че на Русия още не са приписали и съучастие в убийството на австроунгарския ерцхерцог Фердинанд, което е станало повод за избухването на Първата световна война.

"Добре, че досега не сме убили и ерцхерцога Фердинанд, но, съдейки по всичко, натам вървят нещата", каза Лавров, цитиран от агенцията.

Междувременно от ЕМКО обвиниха днес прокуратурата в лъжа - по няколко пункта от изнесената информация. И попитаха какво е правила прокуратурата през годините и дали не става дума за евентуално прикриване на "нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?"

От компанията на Емилиян Гебрев твърдят, че всичко изложено в позицията им е подплатено с документи. Но не прилагат такива засега, заявявайки, че запазват правото си да предоставят по-подробна информация в най-кратки срокове.

По-лошо отколкото през Студената война

В отделно интервю днес Лавров каза, че отношенията между Москва и Вашингтон сега са дори по-лоши от тези по време на Студената война заради липсата на взаимно уважение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руският външен министър изтъкна, че Москва е готова да нормализира връзките си с Вашингтон, но предупреди, че САЩ трябва да спрат да се държат като "повелител", който обединява съюзниците си срещу Русия и Китай. Министърът предупреди, че ако САЩ отбягват взаимно уважителен диалог на базата на баланс на интересите, "ще живеем в условия на "Студена война" или дори в по-лоши условия".

"През Студената война напрежението беше високо и често се появяваха рискови кризисни ситуации, но в същото време съществуваше и взаимно уважение", каза Лавров в интервю за руската държавна телевизия. "Струва ми се, че сега то е дефицитно".

По-рано този месец администрацията на американския президент Джо Байдън наложи на Русия санкции за намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г. и за кибератака срещу федерални агенции - дейности, които Москва отрича. САЩ наредиха експулсирането на 10 руски дипломати, санкционираха десетки компании и физически лица и наложиха нови ограничения върху възможностите на Русия да взима заеми.

В отговор на това Москва разпореди експулсирането на 10 американски дипломати, включи в черен списък 8 настоящи и бивши американски служители и затегна изискванията за работа на посолството на САЩ.

Едновременно с налагането на санкции Байдън призова и за деескалация на напрежението и остави вратата отворена за сътрудничество с Русия в някои области. В интервюто си днес Лавров каза, че Москва има "положително" отношение към предложението на президента Байдън за среща на върха с руския президент Владимир Путин, но добави, че Русия все още анализира всички аспекти на тази инициатива.

Лавров посочи, че ще присъства на среща на първите дипломати на арктическите държави в Исландия, насрочена за следващия месец, и ще е готов да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън, ако той присъства на форума.

Брюксел: Русия иска да ескалира напрежението

"Не коментираме всяко изказване на руския външен министър. Мога само да припомня в контекста на последните дипломатически спорове между Русия и отделни страни от ЕС, че Съюзът изцяло подкрепя своите членки и призовава Русия да прегради незаконната си дейност на негова територия, както и провокативните си действия срещу ЕС и страните от него.“

Така отговори на запитване на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„С последните си действия и изявление Русия продължава да демонстрира желание да ескалира напрежението с ЕС и неговите членки“, допълни Стано.