Началото на пленарния ден днес бе поставено с декларации от парламентарните групи по повод провала на вчерашното заседание. От ГЕРБ съзряха пазарлък заради отпадането на точката за анкетна комисия за т.нар. летен сарай на Ахмед Доган в „Росенец“. БСП пък заявиха, че имат собствена програма, която следват, и не са прикачени нито към ГЕРБ и ДПС, нито към новите партии.

Първа взе думата лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Няма да следваме сляпо новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото да са промяната, нито ще следваме ГЕРБ и ДПС“, заяви тя.

И поясни мотивите на БСП за вчерашното им поведение.

„Сутринта не подкрепихме дневния ред и веднага бяхме определени като статукво, лошото задкулисие, новата тройна коалиция ДПС, ГЕРБ, БСП, които спират пътя на прогреса. Следобяд гласувахме заедно с „Демократична България“ промяната в съдебната система и закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура и веднага бяхме определени като „новото ОФ“, „БСП и соросоидите прикриват престъпниците“. Мнозина се питаха къде е и коя е БСП в тази достатъчно сложна ситуация. Всеки може да има собствено мнение. БСП сме единствените в този парламент, които не се отметнахме от това, което правим четири години и което ви обещахме преди изборите“, заяви Нинова.

И допълни:

„Наш приоритет са здравната криза, доходите, бедността, запазване на работни места, защита на правата на хората на труда, помощ на икономиката и внесохме тези закони. Те не се включиха в дневния ред и затова ние не го подкрепихме. Второ, разграждане модела на Борисов. Внесохме Закон за публичните финанси да се спре безразборното харчене на парите от джипа. Трето, ред и правила в държавата и връщане на парламентаризма. Тези наши предложения трябва да станат чрез актуализация на бюджета, за да има пари за пенсии, заплати, образование и здравеопазване“.

Нинова допълни, че закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура са приоритети на БСП от три години.

„Ние бяхме против още при създаването им и отстояваме тази позиция до ден днешен. Искаме да заявим категорично, че ние няма да следваме сляпо нито новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото те да са промяната, нито ГЕРБ, защото те са олицетворение на задкулисието, нито ДПС,
които смятат, че могат да дърпат конците, както те решат. БСП не сме празен чек, който всеки да ползва както намери за добре. БСП сме последователни и принципни“, заяви Нинова.

Веднага след нея на трибуната излезе Филип Станев от „Има такъв народ“.

Той попита как неговата партия да работи пълноценно, след като „предкулисно“ беше саботирана функцията на парламента.

„Как се очакваше партия „Има такъв народ“ да приеме фалшивата подкрепа от 160 депутати. Тази подкрепа е невъзможна подкрепа, защото това е псевдоподкрепа“, попита Станев.

Според него „Има такъв народ“ би бил заложник. Станев призова днес депутатите да работят по същество, а не да правят „нелепи сеири по медиите“.

„Вчера ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха предложения дневен ред на парламентарното заседание“, изтъкна Станев.

Тома Биков (ГЕРБ) съзря спазаряване, защото от дневния ред са отпаднали точките за анкетна комисия за „Росенец“ и намаляването на партийната субсдия на 1 лв.

„Вчера гласувахме против дневния ред поради няколко причини. Най-маловажната от тях е, че ние не сме част от мнозинството в този парламент и е нормално да изразяваме своето несъгласие с дневния ред, който се предлага от настоящото парламентарно мнозинство. Това, че то в някакъв момент не е успяло да се спазари, изобщо не е наш проблем. Той е ваш. Очевидно вчера обаче сте се спазарили, защото виждам, че две точки от дневния ред ги няма. Първата точка е „Росенец“. Кой клекна за „Росенец“. Няма я точката за намялаването на субсидията от 8 на 1 лв. Айде сега да питам кой клекна на субсидията и на кого? По-важната причина, заради която гласувахме против този дневен ред, е, че ние не сме съгласни, че това е дневният ред на българското общество“, каза Биков.

Според него ГЕРБ е притеснена от това какво може да се случи с държавата след мощното законодателство на килограм от „братството на почтените“.

„Искате да променяме Изборния кодекс с пълното съзнание, че най-вероятно изборите ще бъдат само след два месеца. Искате да приемаме закони на килограм, които ви служат единствено и само за предстоящата предизборна кампания да обяснявате на хората колко много неща сте предложили и как те не са били приети, защото най-вероятно така ще стане, защото няма да има време, но в същото време приемате радикални промени в съдебната система например“, заяви още Тома Биков.

Николай Хаджигенов пък заяви, че парламентарната му група се казва „Изправи се! ГЕРБ вън“ и обяви, че полицейското насилие на протестите трябва да се разследва.

Такава точка имаше в дневния ред, като се очаква да бъде внесена отново в сряда.

Председателят на групата на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че ще се разследва и насилието на протестите, и случаят „Росенец“. Той призова да се затворят „бухалките спецсъд и спецпрокуратура“, които са инструмент за репресия.

Според Иванов за закриването на специализираните съдилища има обществен консенсус.

„Виждаме как действащ премиер, макар и в оставка, се превръща в машина за фалшиви новини. Фалшива новина е, както каза премиерът Борисов поне три пъти, че парламентът си е вдигнал заплатите и че „Демократична България“ има каквото и да било общо с това. Срам ме е от вашето мълчание, защото вие знаете, че в това няма нищо вярно. Случаите на полицейско насилие срещу журналисти, протестиращи трябва да бъдат наистина разследвани, а не както вие правихте. Затова ви уверявам - комисия за „Росенец“ и комисия за насилието ще има. Ние не сме спрели да се занимаваме с всичко, което е свързано с „Росенец“, заяви Иванов.

И допълни по повод закриването на специализираните съд и прокуратура:

„Твърдите, че те са създадени в отговор на някакви препоръки. Може и да е имало препоръки, но никой не си е представял, че България ще създаде поредица от инструменти за избирателна репресия. Закриването на тези съдилища и прокуратури, ограничаването на безконтролността на главния прокурор, ограничаване на възможността му да използва Бюрото за защита на свидетелите като лична гвардия ще бъде подарък и за много от вас“.