Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е взел вчера участия в конгрес на крайнодесния Национален фронт във Франция, съобщава всекидневникът "Монд".

"Символът на Европа не може да бъде Кончита Вурст, а Жана Д'Арк", е заявил Каракачанов в изказването си, цитирано във вестника.

Лидерът на националистите,  които доскоро подкрепяха правителството на Бойко Борисов, е бил сред седем чуждестранни оратори на събитието в Лион, сред които се открояват Андрей Исаев, заместник-председател на долната камара на руския парламент - Думата, и член "Единна Русия", партията на руския президент Владимир Путин, и Андрей Климов, заместник-председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията, горната камара на парламента.

Окрилена от международната си подкрепа, Льо Пен е заявила: "Нашата Европа стига от Атлантика до Урал, не от Вашингтон до Брюксел".

Исаев се е обърнал към участниците в конгреса със "скъпи другари", пише "Монд". Припомняйки "историческото приятелство" между Франция и Русия, той е разкритикувал "непознатите функционери на Европейския съюз, марионетки на Съединените щати".

Той също е заклеймил "антиконституционния държавен преврат" в Украйна и западните санкции срещу Русия.

Вестникът посочва, че руски гост за първи път присъства на конгрес на Националния фронт и че връзките на френската крайна десница с управляващите в Русия са отскоро.

Националният фронт призна на 23 ноември, че е получил заем от 9 милиона евро от малко известната Първа чешко-руска банка в Москва, който вероятно е бил отпуснат без да се иска съгласие от Кремъл, пише "Монд".

Интернет изданието "Медиапар" разкри в вчера, че фракцията на Жан-Мари Льо Пен, бащата на Марин Льо Пен, основател и неин предшественик начело на Националния фронт, е получила заем от 2 милиона евро от фирма в Кипър, собственост на Юрий Кудимов бивш офицер от КГБ, преминла днес в държавната банка ВЕБ Капитал,чийто надзорен съвет е бил председателстван от Путин и от руския премиер Дмитрий Медведев. 

Другите звезди на европейската крайна десница, изказали се на конгреса включват Хеерт Вилдерс, лидерът на ксенофобската холандска партия на совободата, автстрийският му аналог Ханс-Кристиан Щрахе, лидерът на италиансата Северна лига Матео Салвини, Филип Клайс, председател на крайната белгийска десница "Влаамс беланг".