Москва днес наложи забрана за влизане в страната на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, прокурора на Берлин Йорг Раупах и още шест граждани на ЕС, съобщиха световните агенции, информира БТА.

В изявление на руското външно министерство се посочва, че тази забрана е в отговор на наложените на 2 и 22 март т. г. от Съвета на ЕС ограничителни мерки спрямо шестима руски граждани.

В черния списък са включени също зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, председателят на латвийския национален съвет по електронни медии Иварс Аболинш, директорът на латвийския Център за държавния език Марис Балтинш, членът на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жак Мер, ръководителят на шведската лаборатория за химическа, биологическа, радиационна и ядрена безопасност в Института за изследване на въпросите на отбраната Оса Скот, началникът на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

В руското външно министерство отбелязаха също, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва да се решават чрез диалог възникващите в отношенията проблеми. В същото време Вашингтон не се опитва да скрие интереса си от превръщането на европейския континент отново в арена на геополитическо противопоставяне, се посочва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Миналия месец ЕС наложи санкции на двама руснаци, обвинени в преследване на представители на ЛГБТ общността в република Чечения в състава на Руската федерация, както и на четирима високопоставени руски служители, близки до президента Владимир Путин, припомня Ройтерс.

ЕС: Запазваме си правото на адекватни мерки

„Осъждаме най-категорично днешното решение на руските власти да забранят на 8 граждани на ЕС да влизат на руска територия.“

Това се казва в разпространено вечерта съвместно изявление на ръководителите на трите евроинституция – Давид Сасоли (Европейски парламент), Урсула фон дер Лайен (Европейска комисия) и Шарл Мишел (Европейски съвет).

Те изтъкват, че тази стъпка е неприемлива, лишена от всякакво оправдание и напълно безпричинна. Тя е насочена пряко срещу ЕС, а не само срещу засегнатите лица.

„Това решение е поредното, поразително доказателство как Руската федерация избира конфронтацията с ЕС вместо да се съгласи да обърне негативната посока на нашите двустранни отношения“, заявяват тримата лидери.

Те предупреждават, че ЕС си запазва правото на адекватни мерки в отговор на решението на руските власти.