Евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков за пореден път преживя катарзис и след като през последните седмици на няколко пъти предложи подкрепа за правителството на ГЕРБ, днес пред Нова тв заяви категорично:

„Ние нямаме място в това управление. Заемаме една обрана позиция. Нито те ни искат, нито ние искаме да сме там“.

ББЦ била готова да подкрепя правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, без да подписва с тях коалиционно споразумение, но „сега вече е късно“.

„Нямаме диалог с това управление. Не искаме да участваме в никаква конфигурация. Това управление започна много неубедително. Няма реформи. Да не чакат от нас гласове“, каза още Бареков.

Попитан, ако Патриотичният фронт спре да подкрепя правителството и Бойко Борисов му се обади по телефона за разговори, ще приеме ли, лидерът на ББЦ заяви:

„Аз не съм момиче на повикване някой да ми се обади по телефона. Трябва да има такива разговори между всички политици, но не ни търсят. Очевидно си мислят, че имат резервен план, това е още едно доказателство – ако те искаха да водят диалог, отдавна да са говорили с ББЦ, а те ще разчитат на независими депутати“.

После Бареков попита откъде-накъде Анна Баракова (избрана за депутат от листата на ББЦ, а сега независима депутатка – бел.ред.) „се присламчи“ към тях.

„За жалост лесно се продават и купуват политиците. Има политически пазар, малко по-различно е от битпазара, но прилича на него“, показа познания по въпроса евродепутатът.

Според него управлението имало своя шанс, но започнало лошо с безпринципни назначения, излишно включване на АБВ в коалицията, а той не разбирал и защо реформаторите толкова настоявали за участието на Патриотичния фронт. Бареков разви и тезата, че при гласуването на новия „изключително слаб и консервативен бюджет“ ще си проличи дали ДПС подкрепя правителството, като се проследи как ще гласуват изключените от ПГ на Движението депутати Муса Палев и Гюнай Хюсмен.

„Все едно им казахте гласувайте против бюджета, иначе ще ви припишем към ГЕРБ“, реагира водещата.

Бареков подробно разказа и колко зле е приет в Европарламента Патриотичният фронт, припомняйки, че срещу него е имало изказвания от лидерите на десницата, либералите и левицата. Единственото оправдание на въпроса защо „Атака“ не е пречела на кабинета „Орешарски“, а патриотите пречат на „Борисов-2“, което намери Бареков бе, че хората на Волен Сидеров нямали подписано споразумение с кабинета на БСП и ДПС. И някъде между другото успя да вмъкне, че „предишното правителство си отиде, не само за назначаване шеф на ДАНС г-н Пеевски“.

След това се оказа, че лидерът на ББЦ разграничава субектите в Патриотичния фронт, обяснявайки, че „ВМРО е една умерена, призната от Европа политическа сила, а Валери Симеонов е баща на „Атака“.

„Тези неща стигат до Европа. Г-н Борисов ще има сериозен проблем, ако не намери начин да се отърве от тях. Той вече го е намерил. Те сами се вкараха в капана“, обобщи Бареков.

Според него „патриотите допуснаха груба политическа грешка“. Ако ВМРО не била напуснала коалицията с ББЦ, сега в парламента щели да имат 40 депутати и да извадят от управлението на държавата ДПС.

„Притеснявам се, че правителството вече е зависимо от ДПС. ДПС ходи на работа, поддържа кворума и гласува“, обясни Бареков.

Накрая той заяви, че " хич не съжалява" за аферата „Костинброд“ и пак би постъпил по същия начин, въпреки твърдението на експертите, че засечените бюлетини не са били годни за гласуване.