Червената евродепутатка Илияна Йотова не приема обвиненията, че България е със спрени еврофондове само заради управлението на кабинета „Орешарски“, вина заради различни проекти имало и правителството на ГЕРБ.

„Едва ли не се внушава, че ние сме единствената страна, наказана от Европейската комисия заради някакви прегрешения на кабинета "Орешарски", заради лоши обществени поръчки", коментира Йотова пред Нова тв.

Според нея Европейската комисия ще завърши 2014 г. с 31 млрд. евро дефицит.

"Казано простичко, това означава, че за 31 млрд. евро няма разплатени програми в рамките на държавите членки. И България не е единствената в тази ситуация", каза червената евродепутатка.

Тя подозирала, че спирането на плащания по европрограми е станало заради липсата на пари от страна на Европейската комисия и добави, че „спрените пари са заради проекти, взети от правителството на ГЕРБ”.

В коментар за новото правителство Йотова заподозря, че „има някакъв сговор между тези четири партии да се крепи някакъв вид управление“. Според нея не било ясно как ще се управлява до местните избори догодина.

"Взе се решение за огромен заем, какъвто не е имало в новата история на България - в името на какво е взет и как ще се плаща?”, каза още Йотова.

Тя не била убедена, че управляващото мнозинство няма да се съобразява с 39-те депутати от БСП, защото било нестабилно, а и още в началото ГЕРБ се „загубила“ в битките за постове.

Йотове коментира и „кампанията срещу лидера на БСП Михаил Миков“. Тя се водела от хора, които са били претенденти за неговия пост.

"Бъдещето ще покаже дали Миков може да играе ролята на обединител. БСП е един много сериозен организъм, ние ще преживеем прераждането си", смята Йотова.