И 10-годишно дете може да се справи са манипулирането на софтуера за случайно разпределение на делата и да направи N на брой разпределения, докато се падне съдията, който „трябва да се падне“.

Това обяви пред Нова тв Васил Величков – един от експертите, който проверяваше работата на софтуера, който се използва в над 90 на сто от съдилищата в България. Величков коментира поредната проверка на системата Low Choice за делата в Софийски градски съд, като поводът за проверката бяха съмненията, породени от разпределянето на процеса за КТБ.

Според експерта, ако някой реши да манипулира разпределението по този начин, от действията му няма да останат следи в системата. Причината е, че компютрите и софтуерът, с които се работи, са много стари. По този начин програмата може да се стартира десетки пъти, докато за даденото дело се падне „правилният" съдия.

„Не виждам начин да се закърпи сегашният софтуер. Той концептуално няма как да бъде защитен. Когато се прави нова система, изходният код, самата програма трябва да бъде публична с отворен код", добави Васил Величков.

Според него софтуерът за разпределянето на делата във ВСС е направен от Валери Михайлов, директор „Информационни технологии", който в момента се намира в чужбина.

„В него се съдържа изходен код, с който се защитават данните и паролите, което е притеснително, защото който има тези пароли, има контрол над това как работи софтуерът", категоричен бе Величков.