Григор Димитров отпадна в първия кръг на турнира от Мастърс 1000 в Мадрид след дълга и драматична битка с Лойд Харис (Южна Африка) - 3:6, 6:3, 6:7 (5).

Първата ни ракета спаси общо пет мачбола, но накрая отстъпи. Двубоят продължи два часа и половина.

За последно Григор бе играл на Мастърса в Монте Карло, където отпадна от Рафаел Надал, след което претърпя операция заради зъб. Той трудно намираше ритъм в първия сет. 

Двамата съперници с усилия спечелиха сервис геймовете си в началото. При 4:3 Харис проби българина, който през целия мач изпитваше проблеми на първия си начален удар и процентът му е нисък.

Малко след това африканецът затвори сета.

Във втория 54-ият в света поведе с 2:1, но Димитров отвърна с моментален рибрейк и влезе в поредица от четири спечелени гейма. Така не само стигна до обрат, а и се доближи до изравняване на сетовете. Успя с 6:3.

Харис поиска медицински таймаут и беше масажиран от рехабилитатор на корта. В третата част не личеше да има физически проблеми, както се долавяше в края на предишната.

Дори изглеждаше по-свеж, а и вземаше по-правилните решения, докато при Григор зачестиха непредизвиканите грешки. При 2:1 високият африканец проби и затвърди, така набързо си осигури аванс от 4:1.

Първата ни ракета успя да намали. При 3:5 той губеше с 0:40 на своя начален удар. Запази самообладание и с пет поредни точки първо отрази трите мачбола, след което и намали пасива. В следващия гейм успя да пробие - 5:5. 

Стигна се до тайбрек, в който Димитров на два пъти имаше минипробиви, но не се възползва от по-големия си опит. Отново заради първия сервис и като цяло неособено добрата си успеваемост, когато сет и мач се решават по този начин. Пред Харис се откриха нови три мачбола и от последния - на свой сервис, той грабна ценна победа. В следващия кръг ще спори с Алекс де Минор.

Двубоят бе много качествен. Видя се, че Димитров има да работи по формата си до началото на "Ролан Гарос".