Част от депутатите може и да демонстрираха човещина, дарявайки заплатите си за лечението на 9-годишния Слави от Бургас, но пък в партийните каси на формациите, победителки в парламентарния вот, ще се върнат едни малко над 3 милиона лева.

Това става ясно от решение на ЦИК. Точната сума е 3 144 038 лева и представлява общо депозитите на формациите за участие в изборите. По закон тези депозити се връщат, ако партията мине прага от 1% от гласовете. Освен осемте формации, които са в Народното събрание, парите си ще получат и "Движение" 21 на бившата червена депутатка Татяна Дончева и "Глас народен" на фронтмена на "Хиподил" Светослав Витков.

Следвайки буквата на закона, най-много пари ще си прибере обратно ГЕРБ - 1 072 491 лева. Следват БСП и ДПС със съответно 505 527 лева и 487 134 лева.

Загубилите изборите, т.е. партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независими кандидати, останали под прага от 1 на сто, ще загубят и депозитите си. По разпоредбите на Изборния кодекс тези пари отиват като дарение за Фонда за лечение на деца.

Извън борда останаха 18 формации и независими кандидати за депутати. Те ще се разделят с общо 139 127 лева в полза на Фонда.

Сред дарителите е и Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Енимехмедов е депозирал 474 лева, за да се бори за място в Народното събрание от бургаския избирателен район. 425 лева пък ще даде на Фонда неуспелият независим кандидат от Благоевград с интересното име Никола Вапцаров.