Никола Саркози се връща в политиката и вероятно ще се бори за президентството на Франция през 2017 година. Вчера бившият президент, който изгуби изборите срещу социалиста Франсоа Оланд през 2012 година, бе избран за лидер на политическата си сила Съюз за народно движение (СНД).

Саркози излезе пръв в гласуването сред привържениците на дясноцентристката формация с 64,5% от гласовете пред конкурентите си, бившите министри Брюно Льо Мер 29,18% и Ерве Маритон 6,32%. Избирателната активност стигна рекордните 58,1%, превишавайки досегашния максимум от 54,35% от 2012 година.

През 2012 година Саркози се зарече пред журналисти, че загуби ли надпреварата за втори петгодишен мандат в Елисейския дворец, те няма да чуят повече за него. Но ето че е обратно в мача с амбиция да обедини раздираната си от вътрешни борби партия. Той вече веднъж я е водил от 2004 до 2007 година.

"Този вот отбелязва едно ново начало за нашето политическо семейство, написа във фейсбук Саркози (59 г.). - Той ме ангажира и ангажира всички нас. Трябва да сме единни и да се посветим на търсенето на нови решения за Франция".

Сарко, както го наричат разговорно французите, заема мястото на триумвират от бивши премиери, който водеше СНД от оставката на лидера й Жан-Франсоа Копе през пролетта. Той включва Жан-Пиер Рафарен, Ален Жупе и Франсоа Фийон.

На среща с привърженици в Ним в края на кампанията си Саркози обяви, че крайната му цел е Елисейският дворец и за да я постигне, трябва да стегне политическата си сила и да я превърне в "партия на надеждата".

Оланд, който го победи през 2012 година, днес е френският президент с най-ниско одобрение (12%), откакто във Франция се мерят рейтинги. Той не успя да се справи с това, което свали и Саркози след тежките години на кризата - стагниращата икономика и безработицата.

След поражението си Саркози се отдаде на адвокатска практика, скъпо платени лекции и пътувания със съпругата си, италианската певица и манекенка Карла Бруни. Обект е на разследване за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 година. За да стигне до президентската кандидатура на десницата, трябва да се пребори на първични избори с Жупе, Фийон и Ксавие Бертран, министър на труда, заетостта и здравеопазването от 2010-2012 година и понастоящем кмет на Сен Кентен.

За близо четири десетилетия във френската политика Саркози, син на аристократ с унгарски корени и майка от еврейски род в Солун, е минал през почти всички стъпала на властта - от общински съветник и кмет на Ньой сюр Сен до депутат, министър (последователно на бюджета, икономиката и на вътрешните работи) и президент на републиката.