Докато се обвиняваха взаимно в популизъм, депутатите в Народното събрание приеха на първо четене едно от възможно най-популистките решения в година на криза - преизчисления на пенсиите. Ако това предложение бъде напълно прието, то това би означавало, че ще се повишат автоматично пенсиите на над половината от българските пенсионери. Това обаче няма как да стане, защото просто парламентът няма време да мине законопроекта на БСП на второ четене. 

Именно това е и, вероятно, една от причините да се гласува. "За" бяха представители и от БСП, и от "Има такъв народ", и от "Демократична България", и от "Изправи се! Мутри вън", които преди дни вкараха същия проект.

За целта обаче са нужни 1,1 млрд. лв. до края на годината, което означава тотално взривяване на бюджета на Републиката, както и този на Държавното обществено осигуряване и допълнително отваряне на и без това огромната дупка в НОИ. 

Все пак, окрилени от изненадващото приемане на предложението им, от БСП предложиха да се мине веднага към второ четене на проекта и така идеята да влезе в сила. Такава опция принципно съществува, но се ползва най-вече за приемането на ратификации, когато няма какви предложения да се правят между четенията. 

Бюджетът беше, на практика, спасен от ДПС и "Демократична България", които заявиха, че може и да направят предложения и председателката Ива Митева не позволи второто гласуване. Това обаче вбеси БСП, които станаха от банките, викаха "Уууу" и обвиниха всички в лицемерие. 

Наложи се да бъде обявена почивка. След нея обаче скандалите продължиха и от БСП на практика наобиколиха председателката Ива Митева и не приеха нейните фактически верни, откъм правилата, аргументи. 

Чуват се крясъци - "Оставка" и тупане с ръце по банките. Впечатление прави, че Ива Митева успява да устои на поведението на левицата, която не спира да вика и да крещи срещу нея. 

Край на сценката успя да сложи Йордан Цонев от ДПС, който предложи прекратяване на заседанието, заради невъзможност за неговото провеждане. БСП продължиха със скандиранията и с тропането по банките.

Ива Митева прекрати заседанието под виковете "Уууу" и "Оставка". 

Преизчисляването е прието на първо четене, но не и на второ.