Сериозен спад се очаква на туристите от Русия и Украйна, съобщи в интервю за "Фокус" Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Причината за тази прогноза - предварителните заявки са почти нулеви. 

Никой тази година не планира чартърни полети, и ще се разчита на редовните линии, твърди Драганов. Това ще доведе значително по-малко туристи от двете държави.

Основната причина обаче не е в нежеланието на туристите да посетят България - а във фалита на множество туроператори.

"Руските туристи ще са по-малко заради фалита на повече от 10 туроператора през лятото и есента на тази година. Те избягват да използват руските туроператори и предпочитат да си правят директни резервации. Но разбира се когато няма самолети – няма и туристи”, каза Калин Драганов.

По отношение на другите ни съседи - Сърбия, Македония и Турция, той обясни, че бройката на туристите от тях зависи от наличието на сняг, и е твърде рано да се прецени.

Почти никакви туристи се очакват и от Израел - както е било и миналата година

"За съжаление на Западните пазари като Холандия, Германия не очакваме да има раздвижване на броя на туристите. Последните години показват, че хората от тези страни, които идват в България са единици”, каза още Драганов. 

Единствената добра новина - към момента няма някакви обективни причини, поради които да очакваме спад в броя на румънските туристи. Северните ни съседи са най-верните клиенти на родния туризъм през последните 6 години - над 900 000 са почивали в България през 2013 г.